Social 1 Aprilie 2009 17:38
Pe Platoul Breite din Sighisoara, prima locatie pentru proiectul "Dracula Parc", urmeaza sa fie plantati 500 de stejari, actiune care are loc in cadrul proiectului „Plant for the Planet”, transmite corespondentul NewsIn.

Rezervatia Naturala „Stejarii Seculari de la Breite” se afla in custodia Fundatiei „Mihai Eminescu Trust”, patronata de mostenitorul Coroanei Britanice, Printul Charles si a Consiliului Local Sighisoara.

Cei 500 de puieti de stejari, crescuti in pepiniera Ocolului Silvic Sighisoara, unde au fost plantati in anul 2006 din ghinde culese de copii de pe acest platou, urmeaza sa fie plantati de 500 de elevi. Actiunea face parte din campania „O padure pentru fiecare scoala”, care a debutat in aceasta primavara in Podisul Tarnavelor.

In noiembrie 2001, platoul a fost propus ca amplasare pentru proiectul Dracula Park, dar, la interventia UNESCO, locatia parcului a fost schimbata.

"Legatura platoului Breite cu orasul Sighisoara a fost dintotdeauna foarte stransa, acesta oferind sighisorenilor un spatiu unde puteau sa-si pasca turmele de porci si bovine, necesarul de lemn pentru constructii, dar si un loc de recreere si petrecere a timpului liber. In ultimii 50 de ani, insa, platoul a fost supus unor interventii destructive din partea omului: au fost planuri pentru construirea unui aeroport, s-a extras lemn de stejar pentru necesitatile Uniunii Sovietice, au fost aruncate in aer tulpini si radacini de stejar si s-a incercat amenajarea acestui spatiu ca si teren agricol pentru cultivarea cerealelor”, a declarat Constantin Tescula, muzeograf la Muzeul de Istorie Sighisoara.

Arealul natural protejat are 120 de hectare de pajiste, din care 70 de hectare sunt acoperite de o rezervatie de stejari seculari, unici in Europa Centrala si de Est, cu varste de 400-500 ani, diametre intre 1 si 1,8 metri si inaltimea medie de 12 pana la 20 metri. Rezervatia de stejari seculari de pe pasunea Breite cuprinde specia Stejar peduncular (Quercus robur), cel mai batran arbore viabil, cu posibilitate de reconstructie ecologica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.