Social 1 Aprilie 2009 15:48
Ofiterii de la Investigarea Fraudelor au facut, marti, perchezitii la mai multe universitati din tara, se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti.

In baza Ordonantei Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, marti, 31 martie, ofiterii din cadrul Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Romane s-au deplasat la sediile Universitatii de Petrol si Gaze din Ploiesti, Universitatii „Valahia” din Targoviste, Universitatii de Vest din Timisoara, Universitatii „Ecologice” Bucuresti, Universitatii Romane de Stiinte si Arte „Gheorghe Cristea” Bucuresti, Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” Bucuresti si Universitatii „Hyperion” Bucuresti - in vederea ridicarii dosarelor depuse in vederea sustinerii examenului de licenta de catre absolventii Universitatilor „Europa Ecor” si „Alexandru Ghica” din Alexandria, informeaza NewsIn.

Documentatia ridicata va fi supusa expertizei judiciare, in vederea stabilirii autenticitatii acestora.
Reamintim ca cinci persoane sunt cercetate pentru fals, dupa ce politistii bucuresteni au strans probe care arata ca acestia vindeau diplome de bacalaureat, de absolvire a facultatii si aranjau examenele de licenta, a declarat la data de 16 martie 2009, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan. Potrivit lui Ciocan, cele cinci persoane, intre care si un barbat care sustine ca este membru fondator al universitatilor Alexandru Ghica si Europa ECOR, ofereau amatorilor diplome de absolvire a facultatii. Pretul varia intre 3000 si 3500 de euro.

Mai mult, cei cinci, conform anchetei de pana acum, aranjau si inscrierea pentru examenul de licenta la unitati de invatamant acreditate, precum Hyperion, Universitatea Petrol si Gaze din Ploiesti, Facultatea deVest, Universitatea Gheorghe Cristea, Universitatea Valahia din Targoviste etc.

Politistii au informatii potrivit carora cei aranjau chiar si examenul de licenta, iar daca amatorii nu doreau sa participe la acest examen pretul crestea cu 600 de euro. In realitate, examenul era sustinut de persoane care foloseau carti de identitate falsificate.

Numarul diplomelor "eliberate"de cei cinci ar fi in jur de cateva mii, iar la perchezitiile domiciliare au fost gasite 80 de carti de identitate falsificate si sute de diplome de bacalaureat, foi matricole si diplome care atestau absolvirea facultatii.

De asemenea, au fost gasite stampile cu insemnele Ministerului Educatiei.

Numarul persoanelor care au cumparat diferite diplome de absolvire prin filiera cercetata de politisti nu s-a putut stabili, dar, in urma perchezitiei, anchetatorii au stabilit ca e vorba de 15.000 de persoane care au incercat sa obtina sau au obtinut astfel de acte, sustin surse judiciare.

In urma unei perchezitii domiciliare, procurorii si politistii au descoperit 60 de stampile contrafacute ale unor licee si facultati, aproximativ 200 de certificate de absolvire a unor licee, doua mecanisme de aplicare a timbrului sec avand inscriptionate datele Ministerului Educatiei si Invatamantului, doua topuri de hartie speciala folosita pentru diplomele de bacalaureat si 10.000 de lei noi.

Fasificatorii de diplome confectionau si carti de identitate, astfel incat, s-a descoperit ca o persoana avea fotografia pe cinci documente de acest gen, sustin aceleasi surse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.