Piata produselor din tutun din Romania este evaluata la aproximativ 1,4 miliarde de euro pe an. Aproape un sfert din aceasta o constituie piata neagra. Chiar si unii producatori autorizati se „dedulcesc“ la evaziune.

Alarmata de nivelul atins de fenomenul contrafacerilor de tigari, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a incercat sa-i convinga pe fabricantii de tigari si tigarete autorizati, "care se simt corecti", sa isi puna semnatura pe un protocol de colaborare prin care sa se angajeze sa coopereze cu ANAF pentru eradicarea evaziunii fiscale. Invitatia a fost adresata celor 19 producatori autorizati pentru productia de tutun, dar la semnare a venit unul: JTI.

Cit de corecte sint respectivele firme vom avea ocazia sa vedem peste o saptamina. Atunci, spune seful ANAF, Sebastian Bodu, se va incheia controlul la nivelul tuturor producatorilor, actiune demarata joi. Dupa doar doua zile de control, inspectorii ANAF au constatat "neclaritati" in actele mai multor firme, in sensul ca exista diferente serioase intre stocul de marfa si sumele inregistrate in contabilitate.

Ce patesc falsificatorii

Cind se demonstreaza fenomenul de evaziune fiscala, se procedeaza la confiscarea marfii, la aplicarea de amenzi si la ridicarea autorizatiei de functionare. In domeniul productiei de tutun fenomenul evaziunii fiscale este alarmant, spune Bodu. Acesta considera ca in prezent piata alba este de un miliard de euro pe an, in timp ce piata neagra se ridica undeva spre 300 - 400 milioane de euro. O parte dintre aceste produse contrafacute vin din strainatate, mai ales din Ucraina si Moldova.

Incasarile din accize nu s-au modificat in primele luni ale lui 2005 fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu o singura exceptie: tutunul. Dupa cum se stie, de la 1 aprilie 2005 valoarea accizelor la produsele din tutun a crescut, cele mai mari adaosuri aplicindu-se tigarilor ieftine (low). Bodu a spus ca incasarea per total a crescut cu 109%, dar la categoria tigarete ieftine veniturile au scazut. Asta denota ca in decurs de doua luni evaziunea la acest tip de produse a crescut considerabil. Doar un producator de tigari din 19 a venit sa semneze protocolul impotriva evaziunii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.