Social 1 Aprilie 2009 11:59
Dupa ce saptamana trecuta, poetul si romancierul basarabean Alexandru Vakulovski, a fost expulzat, cu interdictia de a mai vizita Romania pentru 2 ani si jumatate, reactiile sustinatorilor nu au intarziat sa apara. In spatiul online putem avea surpriza sa primim in casuta de mail, "Petitie pentru acordarea cetateniei romane scriitorului Alexandru Vakulovski".
Potrivit Observator Cultural, scriitorul, foarte apreciat pe scena culturala din Romania, a asteptat mai bine de patru ani sa primeasca cetatenia romana, timp in care activitatea sa de scriitor s-a manifestat pe diverse planuri. Alexandru Vakulovski este un scriitor de succes in limba romana, publica eseuri, poezie, dramaturgie si roman.

"In ziua de 25 martie 2009, scriitorul a fost obligat sa paraseasca Romania si s-a intors in comuna natala din Basarabia, unde va locui chiar pe strada numita Vakulovski, dupa numele tatalui sau, care i-a invatat limba romana pe majoritatea locuitorilor comunei basarabene.

Excesul de zel al autoritatilor romane care-au dispus aceasta interdictie e disproportionat in raport cu lentoarea dovedita de aparatul birocratic al statului in privinta solutionarii cererii scriitorului de a-i fi restituita cetatenia romana, in conditiile in care stramosilor romani ai lui Alexandru Vakulovski nu le-a fost niciodata retrasa aceasta demnitate. Alexandru Vakulovski nu e un strain. E un conational care a avut ghinionul sa se nasca de cealalta parte a Prutului, unde familia sa a fost abandonata de statul roman, odata cu cedarea Basarabiei in fata Uniunii Sovietice.

Incidentul e cu atat mai regretabil cu cat fotbalistului Maximilian Nicu, nascut in Germania, i-a fost acordata cetatenia romana in 3 saptamani! Consideram ca Romania si-a ales un destin periculos daca-si permite, in schimb, sa alunge peste granite un om de cultura, dupa ce aproape 5 ani l-a lasat sa astepte fara sa-i dea nici macar un raspuns.

Va rugam sa faceti tot ce va sta in puteri pentru repararea acestei rusini nationale, prin solutionarea in regim de urgenta a cererii scriitorului Alexandru Vakulovski de dobandire a cetateniei romane", se arata in petitia volanta pe internet.

Pana in acest moment au semnat petitia adresata presedintelui Traian Basescu, ministrului Afacerilor externe Cristian Diaconescu, ministrului Culturii, Theodor Paleologu si ministrului Justitiei Catalin Predoiu, peste 400 de persoane. Intre acestia, regasim nume cunoscute ale culturii romane precum scriitorii Mugur Grosu si Razvan Tupa sau muzicianul Harry Tavitian.

Fratele scriitorului Alexandru Vakulovski, Mihai Vakulovski a publicat de asemenea un text plin de substanta despre expulzarea basarabeanului. "Frate-meu asteapta de ani de zile cetatenia, iar altii pun mina pe ea intr-o saptamina. Vorbesc de cazuri de mita, dar exista si un exemplu public, recent, cu fotbalistul Maximilian Nicu. Maximilian Nicu s-a nascut in Germania, a trait toata viata in Germania, dar si-a obtinut cetatenia romana in citeva zile, iar la juramint a vorbit doar in germana. N-am nici o treaba cu omul, dar e un exemplu. Azi dimineata am primit un mesaj de la frate-meu: <<am trecut vama. Sal>>".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.