Daca esti pieton si ai proasta inspiratie de a traversa pe locuri nepermise si esti accidentat, porti intreaga raspundere, mai ales daca conducatorul autovehiculului respectiv a circulat regulamentar. Modificarile la Codul rutier vor pleca la promulgare. Plenul Senatului a votat ieri medierea la proiectul de lege privind circulatia pe drumurile publice. Votul favorabil al senatorilor face ca aceasta lege deosebit de importanta sa ajunga pe ultima suta de metri, ea fiind gata pentru promulgarea de catre presedintele tarii.

Fata de vechiul cod rutier, noul proiect aduce o serie de modificari printre care si cea care pedepseste pietonul daca acesta traverseaza prin locuri nepermise sau pe culoarea rosie a semaforului si daca este accidentat de o masina. Pe de alta parte, soferii isi pun in pericol carnetul, care poate fi suspendat timp de 30 de zile, la care se poate adauga si o amenda prevazuta in clasa a doua de sanctiuni daca depasesc coloana de autovehicule care sunt oprite la culoarea rosie a semaforului sau la nivelul de trecere a caii ferate.

Altfel spus, acum se va pedepsi nerabdarea unor soferi de a sta la "coada" facuta fie la semafor, fie la traversarea caii ferate. Mult mai grav este atunci cand soferul este gasit de catre organele abilitate cu o alcoolemie care depaseste 0,80g/l in sange. Pentru o asemenea fapta se poate face inchisoare de la 1 la 5 ani. Aceeasi pedeapsa se aplica si celor care conduc pe drumurile publice autovehicule dar nu au carnet de conducere.

Acumularea de cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a dreptului de a conduce duce automat la ridicarea carnetului pentru cel putin doua luni de zile. Prin noul cod rutier conducatorii auto sunt obligati sa circule cu "faza scurta" aprinsa si pe timpul zilei, atunci cand circula pe autostrada, pe drumurile expres si pe drumurile nationale europene.

Viteza maxima de deplasare a autoturismelor in interiorul localitatilor a ramas la 50 km/h . Aceasta poate sa ajunga si pana la 80 la ora numai daca politia rutiera stabileste pentru anumite sectoare de drum majorarea vitezei. De asemenea, se interzice amplasarea constructiilor de orice fel si practicarea actelor de comert pe trotuar sau acostament. in statiile mijloacelor de transport in comun se permite doar amplasarea chioscurilor pentru cumpararea biletelor.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.