Social 21 Martie 2009 13:10
Data de 21 martie a fost aleasa, in anul 2006, de catre Down Syndrome International (DSI) ca Zi Internationala a Sindromului Down, pentru a simboliza unicitatea persoanelor cu Sindromul Down, constand in triplarea (trisomia) cromozomului 21
Asociatia Sindrom Down Bucuresti in parteneriat cu Asociatia Up Down, Asociatia Caritas Bucuresti si Asociatia Clubul Micii Campioni va invita la manifestarile din Bucuresti cu ocazia Zilei Internationale a Sindromului Down.

In Bucuresti au fost deja programate cateva evenimente cu aceasta ocazie, evenimente care vor incepe cu o conferinta de presa la Primaria sectorului 4, Bucuresti, sambata la ore 13:00.

In acelasi timp, intre orele 9.00 si 12.00, va avea loc o competitie sportiva in Parcul Tineretului, eveniment ce se desfasoara in parteneriat cu Special Olympics si are in vedere manifestari sportive la care sa participe persoanelor cu Sindrom Down. Toti participantii la concurs vor primi medalii si diplome din partea Special Olympics. Si Clubul Micii Campioni, situat in Str. Strabuna, nr. 26, sector 1, va gazdui o ora demonstrativa de activitate la ora 11:00, in aceeasi zi.

Spre seara, incepand cu ora 17:00, DJ. Gaby va fi invitatul special al petrecerii Balonul copiilor (2) , Party pentru copiii cu , ce va avea loc in Parcul Herastrau, intrarea din Sos. Nordului. In cadrul evenimentelor se va lansa numarul 3 al revistei “Sindromul Down in Romania”, editat de Asociatia Up Down si se vor distribui bratari ale campaniei “Exista un drum catre o viata normala”, realizata in parteneriat cu Compania Nationala Posta Romana.

Mai multe detalii legate de activitati puteti gasi aici.


Potrivit Wikipedia, Sindromul Down (trisomie 21) reprezinta o afectiune cromozomiala (o afectiune din nastere, care este prezenta la copil inca din momentul conceperii) cauzata de prezenta unui cromozom 21 suplimentar. Cromozomii sunt particule microscopice care sunt prezente in fiecare celula din fiecare tesut al organismului. Ei poarta planul tuturor caracteristicilor pe care le mostenim. Acest plan este purtat sub forma un mesaj codat prezent intr-o substanta chimica denumita ADN. Exista 23 de perechi de cromozomi in fiecare celula, 46 in total. O pereche se mosteneste de la tata iar cealata de la mama.

Pana in acest moment nu se cunosc cauzele prezentei cromozomului suplimentar numarul 21. Acesta poate proveni fie din partea mamei, fie din partea tatalui. Cel mai frecvent intalnit tip de sindrom Down intalnit, Trisomia 21 Standard (cunoscuta si sub denumirea de Trisomie 21 primara sau Trisomie 21 normala), apare ca urmare a unei diviziuni celulare necorespunzatoare fie a ovulului, fie a lichidului seminal care are 24 in loc de 23 de cromozomi. Atunci cand acest ovul sau sperma fuzioneaza cu un ovul sau sperma normala, prima celula a dezvoltarii copilului are 47 de cromozomi in loc de 46, si in consecinta celulele copilului vor prezenta 47 de cromozomi. Nu exista nici o modalitate de prezicere daca o persoana este predispusa in producerea ovulelor sau spermei cu 24 de cromozomi. Este cunoscut faptul ca la mamele mai in varsta riscul de a da naste unui copil cu Sindrom Down este mai mare, dar motivul ramane in continuare necunoscut.

Trisomia 21 standard nu este ereditara. Totusi, odata ce ati nascut un copil cu Sindrom Down probabilitatea sa aveti un alt copil cu aceeasi afectiune este destul de mare. Per ansamblu aceasta probabilitate este intre 1 la 100 si 1 la 200, care este in mod considerabil mai redusa decat probabilitatea sa-i spunem de a avea gemeni pe neasteptate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.