Potrivit lui Adrian Barea, vicepresedintele Sanitas, Consiliul National al sindicatului strange semnaturi si pregateste procedurile legale pentru declansarea, in data de 20 iunie 2005, a conflictului colectiv de munca in sistemul medical. Cauza principala ce a dus la aceasta decizie a fost datorata refuzului autoritatilor de a purta orice fel de discutie cu liderii de sindicat in vederea solutionarii doleantelor acestora.

"Dupa ce le-am dat un ultimatum, ca in data de 23 mai 2005 sa semneze protocolul propus de noi, lucru pe care au refuzat sa-l faca, ba, chiar mai mult, au venit cu propuneri contradictorii la propunerile Sanitas, autoritatile s-au ascuns dupa acea data, refuzand orice fel de discutii sau negocieri. In aceste conditii, declansarea grevei generale este iminenta", a declarat vicepresedintele Sanitas, Adrian Barea.

Protocolul propus de liderii Sanitas era menit sa confere cadrelor medicale siguranta achitarii drepturilor salariale conform contractului cadru, lucru dificil datorita bugetelor unitatilor sanitare care, dupa estimarile acestora, se vor epuiza in luna octombrie a anului in curs, iar cele 4.000 miliarde lei ar fi eliminat aceasta problema.

Solicitarile Ferderatiei Sanitas sunt reprezentate de plata integrala a salariilor si sporurilor specifice, acordarea a 20 de tichete de masa lunar pentru fiecare salariat pe intreg parcursul anului 2005 si acordarea celui de-al 13-lea salariu.

In plus, Barea sustine ca desi autoritatile declara ca nu vor exista reduceri in randul cadrelor medicale, cu toate acestea, se vor efectua disponibilizari.

"In data de 26 mai 2005, Ministerul Sanatatii a emis o circulara catre Directia de Sanatate Publica, prin care se cere efectuarea unor reduceri de personal cu 2,5% din numarul total de cadre medicale ale fiecarei unitati sanitare in parte. Intrucat unitatile medicale duc lipsa si asa de personal, au refuzat efectuarea de disponibilizari", sustine vicepresedintele Sanitas.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.