In conditiile in care saptamana viitoare guvernul isi va asuma raspunderea pentru pachetul de legi privind justitia si proprietatea, asociatia fostilor proprietari a tinut sa-si exprime cat mai este timp nemultumirile fata de modificarile aduse Legii 10.

In esenta, proiectul propus de guvern va legitima toate vanzarile suspecte catre chiriasi facute in baza pesedistei Legi 112, statul roman urmand sa acorde despagubiri proprietarilor. "Proprietarii de drept sunt nemultumiti pentru ca guvernul nu a facut eforturi pentru a restitui proprietatile in natura. S-a vorbit de scoli, spitale, ambasade - adica 5.000 de proprietati. Majoritatea sunt vandute in baza Legii 112. Noi speram sa dovedim ca vanzarile sunt ilegale. Vom descuraja proprietarii sa primeasca despagubiri de la Fondul Proprietatea si vrem sa-i ajutam sa ajunga la Strasbourg", a declarat presedintele APDS, Maria Theodoru.

Membrii asociatiei sunt de parere ca tot procesul de elaborare a legii proprietatii a fost mediatizat numai din unghiul subiectiv al guvernului. "Legea pare o intentie frumoasa, proprietarii au votat Alianta tocmai pentru ca a promis ca va rezolva proprietatea. Dar, pentru prima data, proiectul nu face altceva decat sa nationalizeze definitiv imobilele confiscate de comunisti.

Proprietarii nu vor mai avea acces la justitie, ci doar sa participe la acest Fond Proprietatea. Despagubirea nu respecta nici Conventia europeana a drepturilor omului, nici Constitutia Romaniei", a avertizat Valentina Topor, membra a Baroului Bucuresti. Concluzia ar fi ca a accepta actiunile la Fondul Proprietatea echivaleaza cu imposibilitatea de a mai apela la justitie. Suma la care se cifreaza despagubirile este cuprinsa intre 5 si 8 miliarde de euro, iar proprietarii considera ca suma nu va fi acoperita prin privatizarea societatilor ce vor constitui fondul, multe dintre acestea fiind nerentabile.

In plus, majoritatea fostilor proprietari au varste inaintate si nu vor sti sa fructifice actiunile. "Opinia patronilor este ca se reitereaza o anumita situatie", a declarat presedintele UNPR, Marian Petre Milut. "Este un fond care nu are nici o consistenta. Fondul Proprietatea este un SAFI doi si este format dintr-un capital absolut incert. Este o aberatie sa faci un fond cu creantele Romaniei nerecuperate in 15 ani", a completat Milut.

Bugetul de stat nu poate fi grevat cu despagubirile cerute

Singurul reprezentant al guvernului la dezbatere, secretarul de stat Dragos Neacsu s-a ferit sa faca o paralela intre Fondul Proprietatea si SAFI. "Plecam de la constrangerile bugetului de stat, avem limitari obiective. Restituirile in natura reprezinta un sfert din cereri. Sunt 100-150 de mii de cereri evaluate la cinci-opt miliarde de dolari. Nu putem greva bugetul de stat cu o astfel de suma", a afirmat Dragos Neacsu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.