Masuratorile aproximate cu pasul sint inlocuite astazi de calcule precise facute din satelit. Iar de la hartile realizate in scop militar, cu caracter secret, s-a ajuns la cele utilitare. GPS-ul ne orienteaza pe munte si ne gaseste masina sau catelul pierdut. Luna viitoare, pe piata romaneasca va aparea un sistem de orientare GPS dotat cu o harta digitala a intregii tari, care va permite orientarea pe orice straduta a oraselor-resedinta de judet si chiar pe litoral si in Delta Dunarii.

La intervale de sase luni, harta va beneficia de update-uri, iar pentru cea de-a doua versiune se lucreaza la posibilitatea ghidarii utilizatorului prin indicatii vocale catre destinatia aleasa. Proiectul "Romania Digitala", la care se lucreaza de peste un an si jumatate, apartine companiei Garmin Romania, iar in realizarea lui au fost implicate peste 15 institutii si 30 de colaboratori. Harta va costa 150 de euro si va putea fi incarcata doar pe sistemele GPS ale producatorului.

Avantaje GPS

Companiile specializate din Romania se intrec in a realiza harti digitale care, odata introduse intr-un sistem GPS, il ajuta pe utilizator sa se orienteze in functie de coordonate si chiar il ghideaza spre locul de destinatie ales. Pentru turisti, sistemele existente pe piata ofera avantajul de a inregistra coordonatele unui drum, facilitind intoarcerea pe acelasi traseu. Sint sisteme folosite de specialisti in diferite domenii, cum ar fi topografii sau geologii, si de pasionatii de alpinism, speologie, vinatoare, drumetii sau pescuit. Aparatele, de dimensiuni reduse, determina cu mare precizie coordonatele geografice, viteza si durata deplasarilor, distantele parcurse si faciliteaza planificarea si urmarea anumitor trasee.

In ultimii ani a inceput sa fie folosit si la noi sistemul de monitorizare a masinilor care transporta marfuri valoroase. In interiorul autovehiculului este plasat un dispozitiv prin intermediul caruia este urmarit traseul masinii, punctele si timpul de stationare, viteza de deplasare etc. "In momentul in care a aparut la noi, acest sistem, privit ca o necesitate in Vest, a fost considerat aici o curiozitate. Acum, sint din ce in ce mai multi cei care isi dau seama de utilitatea lui", spune Ronald Legmann, directorul companiei Marker, care comercializeaza astfel de produse.

Minimum trei sateliti pentru orientare

Sistemul GPS (Global Positioning System) se bazeaza pe o retea de 24 de sateliti plasati pe orbita de catre Departamentul de Aparare al SUA. Folosit initial de americani pentru aplicatii militare, utilizarea sistemului a fost permisa ulterior uzului civil.
Receptoarele GPS capteaza datele, iar printr-un calcul matematic stabilesc coordonatele geografice. "Un receptor GPS trebuie sa receptioneze simultan semnale de la minimum trei sateliti pentru a putea calcula o pozitie 2D (latitudinea si longitudinea) si minimum patru sateliti pentru a calcula o pozitie 3D (latitudinea, longitudinea si altitudinea).

Odata determinata pozitia utilizatorului, unitatea GPS isi actualizeaza informatia primita de la sateliti in fiecare secunda, astfel incit poate calcula o serie de alte date: viteza de deplasare, directia, distanta parcursa etc.", explica Emil Barbon, reprezentantul companiei Garmin.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.