Social 3 Martie 2009 13:17
Premiera spectacolului "Epopeea lui Ghilgames" de la teatrul Odeon, un indraznet proiect al lui Dragos Galgotiu, a reunit 22 de actori intr-o adevarata demonstratie de forta, insumand patru ore de spectacol, intr-o alternare rapida de scene, schimbari de decoruri si de costume somptuoase.
Povestea descrie nasterea prieteniei dintre Ghilgames, legendarul rege al cetatii Uruk, din Mesopotamia, si Enkidu, un salbatic trimis de zei pentru a se lupta cu acest suveran tiranic, care isi oprima supusii.

Interpretarile de exceptie ale celor doi protagonisti, Tudor Aaron Istodor, in rolul lui Ghilgames, si Istvan Teglas, in rolul lui Enkidu, alaturi de ale intregii echipe de actori, au fost intens aplaudate duminica la finalul acestui adevarat maraton teatral.

O alta prezenta remarcabila a fost cea a actorului Constantin Cojocaru, care a interpretat rolul lui Utnapishtim, un personaj care mentioneaza imaginea potopului, asa cum este relatat si in povestea biblica a lui Noe. Utnapishtim ii ofera lui Ghilgames secretul nemuririi, o planta de pe fundul marii, pe care, insa, acesta o pierde, ramanand astfel un simplu muritor.

“Ceea ce m-a atras sa fac Epopeea lui Ghilgames pe o scena de teatru, ceea ce mi s-a parut enorm de seducator in prima poveste scrisa a lumii – in care cineva cauta fericirea, se ia la bataie cu imposibilul, apoi e tulburat de moarte si vrea nemurirea, vrea mereu ceva imposibil, e posibilitatea de-a trai sau retrai pe scena un vis al omenirii, unul din visele desenate in noi, scrise in carne si in suflet. Nu e o dorinta personala, e mai intens, mai dureros, ceva care anima irational gesturile multor oameni, impingandu-i spre ceva necunoscut, tulburandu-i”, comenteaza regizorul piesei montarea de la teatrul Odeon.

Reprezentatia a primit stralucire prin costumele actorilor, create de Doina Levintza, dar si datorita decorului, semnat de Andrei Both si a sculpturilor folosite pentru a reda atmosfera legendei lui Ghilgames, concepute de Alexandru Radvan. Coregrafia piesei a fost semnata de Silvia Calin.

Printre spectatorii prezenti la eveniment s-au numarat cunoscutul istoric Neagu Djuvara, critcul literar Ion Bogdan Lefter si actrita Anamaria Marinca.

Dragos Galgotiu (52 ani) a regizat spectacole bine primite de critica si de public, printre care “Portretul lui Dorian Gray” (2004), dupa cartea omonima a lui Oscar Wilde, “Hamletmachine” (2006), o interpretare a cunoscutei opere shakespeariene, la Teatrul Odeon si “Regele Lear” (1999), de la Teatrul Bulandra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.