Social 3 Martie 2009 12:02
Dupa 1990, sanatatea in Romania a fost tratata in mod continuu la capitolul diverse, osciland intre statutul de "gaura neagra" si "vaca de muls" si nereusind, in ciuda unor progrese evidente, sa ocupe pe plan national locul de prim plan pe care il are pentru fiecare dintre noi, a declarat directorul general al Cegedim Romania, Petru Craciun.

In cadrul primului si singurului eveniment dedicat in exclusivitate responsabilitatii sociale in sanatate din tara noastra, "Gala Premiilor Carol Davila", Cegedim Romania a adresat auditoriului o expunere argumentata cu privire la pozitia tarii noastre din punct de vedere al nivelului de dezvoltare al sistemului de sanatate in raport cu situatia prezenta pe plan mondial.

Cegedim a realizat o scurta pozitionare a Romaniei in context european si mondial (sursa: World Pharmaceutical Market Facts Book 2008), pentru a incuraja stabilirea unor obiective de tip abordare sistemica, pentru ca in primul rand opinia publica nu cunoaste foarte bine cum stam si, ca atare, incotro ar trebui sa ne indreptam; in mod oficial nu avem nici un obiectiv sistemic in sanatate in Romania.

In ceea ce priveste resursele umane pe care le avem la dispozitie, situatia se prezinta astfel ca numar de profesionisti la mia de locuitori:

  • ca nr. medici suntem peste media mondiala, la acelasi nivel cu Americile si sub nivelul european, atat vestic, cat si estic; datorita faptului ca suntem putin peste jumatatea mediei europene, se poate afirma ca riscul de a pierde multi medici buni in favoarea altor tari europene este semnificativ si ne va afecta pe toti daca nu se iau masuri autentice de motivare a acestora sa lucreze in Romania;
  • ca medici stomatologi si farmacisti, suntem peste media mondiala si europeana estica (nu vorbim de UE, ci de tot estul, in general ex-comunist) si sub cea vest-europeana.

Resurse umane (inca) avem, sa vedem cu ce se confrunta ele;

In ceea ce priveste evolutia demografica, stam prost si la capitolul nou-nascuti si la cel de mortalitate, mai prost decat toate celelalte regiuni, cu singura exceptie a Europei de Est, trasa mult in jos de tarile ex-sovietice, asa incat avem “asigurat” un spor negativ al populatiei, lucru extrem de ingrijorator, si care are aspecte atat de natura medicala, cat si in mod semnificativ de natura sociala.

In privinta pacientului tipic, copii si varstnici, stam de asemena dificil:

  • mortalitatea infantila e doar sub cea din Asia, Africa si Orientul Mijlociu
  • avem o populatie varstnica insemnata, mai redusa doar decat vest-europenii

De asemenea, speranta medie de viata, atat la barbati cat si la femei, este ceva mai mica decat media mondiala si mult sub cea vest-europeana.

"Cheltuim pentru sanatate in ansamblu si pentru medicamente semnificativ sub media mondiala, cu mult sub Europa de Vest si America si doar cu putin peste Asia, Africa si Orientul Mijlociu, fapt care explica in mare parte situatia dificila a sanatatii oamenilor din Romania", explica directorul Cegedim.

"In final, dar nu in cele din urma, faptul ca suntem mult sub media mondiala si sub toate zonele ca finantare a sistemului public de sanatate, iar cifrele pe anul in curs arata si mai prost (sub 3%), sunt motive de reala ingrijorare pentru noi toti", concluzioneaza Petru Craciun.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.