Momentul cel mai asteptat de sinistratii din judetul Timis, si anume inceperea reconstructiei, este tot mai aproape. Daca totul decurge conform planurilor si vremea nu se va inrautati, miine se va pune piatra de temelie la prima casa pentru o familie din Sculea. Aceasta localitate a fost una dintre primele inundate si apoi eliberata de ape. Desi lucrarile trebuiau sa inceapa de ieri, autoritatile au aminat cu doua zile termenul. Sinistratii spun ca, dupa aproape doua luni fara locuinta, o mica intirziere nu mai conteaza.

Satul Sculea si orasul Gataia au fost printre primele localitati afectate de inundatiile din judetul Timis. Tot aici s-au retras mai intii apele, astfel ca acum pot demara lucrarile pentru reconstructia caselor destinate sinistratilor. "Trebuia sa incepem azi (luni - n.r.), dar din cauza unor probleme, vom incepe miercuri. Prima casa care se va ridica va fi a familiei Moldovan, din Sculea", ne-a declarat primarul Iosif Sargan, din Gataia.

In prezent, Rozalia si Ion Moldovan locuiesc intr-un cort instalat chiar pe locul unde acum doua luni se afla casa lor. Femeia ne intimpina la poarta cu o privire neincrezatoare. "Nu mai am nimic de zis. Nu vedeti in ce hal am ajuns? Ce sa mai povestesc?", se intreaba aceasta. La auzul vestii ca familia ei va fi prima careia i se va construi casa noua, Rozalia Moldovan pare sa nu creada. "O fi adevarat? Nu stiu ce sa cred, dar sper sa nu fie minciuna", spune ea, radiind de bucurie. Povesteste ca, imediat dupa Paste, a fost vizitata de un barbat care i-a promis ca i se va reconstrui locuinta, dar si-a luat gindul dupa ce a trecut atita vreme.

"Cind le-am spus vecinilor ca a venit la mine un domn de la o firma de constructii si a zis ca o sa ne faca o casa noua, au ris de mine. Acum sint foarte bucuroasa", marturiseste femeia. Inundatiile care i-au distrus casa au amplificat tragedia prin care trece familia Moldovan. Sotul femeii este grav bolnav, dar nu stie ca sufera de o boala incurabila. "Sta in pat, nu se poate misca. E in cort, cu perfuzia in vena", explica Rozalia.

Cort transformat in spital de campanie. Da fuga inauntru sa-i dea vestea barbatului. "Auzi, Ioane, ce zic baietii, ca saptamina asta incep lucrarile si ne fac casa noua", se aude vocea Rozaliei. In citeva clipe, ochii bolnavului se umezesc. Printre lacrimi, ne ureaza sanatate cu un glas ragusit. "Nu mai plinge, Ioane, ca iti iese perfuzia din vena", il dojeneste sotia lui. Iesim din cortul transformat in dormitor, bucatarie si salon de spital, iar femeia continua sa povesteasca. "Nu mai avem nici macar un piaptan sau o periuta de dinti. Dar nu avem nici o pretentie. Si o camera sa ne faca, dar sa stiu ca este a mea. Atit, nimic mai mult", spune ea hotarita.

Povesteste apoi ca, timp de mai multi ani, a lucrat cite trei luni in Germania, iar banii pe care i-a cistigat i-a investit in casa pe care au luat-o apele. "Nu a fost usor sa muncesc la straini. Nu cu mult timp inainte de inundatii, am schimbat usile, geamurile, dar asa a vrut Dumnezeu, sa nu mai avem nimic. Nici nu stiu cum o sa arate casa ce ne-o vor face, dar nici nu ma intereseaza. Cum o fi, a noastra sa fie!", mai spune Rozalia Moldovan.

Expertii si-au spus cuvintul. Autoritatile judetului Timis au finalizat saptamina aceasta evaluarile pentru mai multe localitati afectate de inundatii. De asemenea, Directia de Munca a efectuat mai multe anchete sociale in localitatile Rudna, Sangeorge, Berecuta, Manastire, Denta, Rovinita Mare, Sculea si Gataia. Mai multi experti tehnici s-au aflat in aceste zile pe teren pentru a face o expertiza a caselor inundate, fiind nevoiti sa stabileasca exact procentul in care au fost afectate si sa aprecieze daca trebuie consolidate sau demolate si reconstruite.

In Denta, s-a decis deja ca sapte case sa fie darimate, iar alte 25 sa fie supuse lucrarilor de reabilitare. In satul Rovinita Mare vor fi demolate trei case, in timp de 24 vor fi renovate, iar la Sangeorge, noua vor fi reconstruite si alte 56 consolidate. La Sculea si la Gataia trebuie darimate 30 de case, iar 45 au nevoie de lucrari de reabilitare.

Localitati fara curent electric si drumuri inundate in Alba

Mai multe localitati din judetul Alba au ramas fara energie electrica, iar citeva portiuni de drumuri au fost inundate in urma ploilor torentiale din noaptea de duminica spre luni, transmite corespondentul Mediafax. Potrivit unui raport al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Alba, Drumul National 16 B care face legatura intre orasele Blaj si Copsa Mica a fost inundat, duminica seara, pe o portiune de citeva zeci de metri, in zona localitatii Valea Lunga. In prezent, circulatia rutiera se desfasoara cu dificultate.

Alte citeva drumuri comunale si judetene din Alba au fost inundate pe suprafete mici. Tot din cauza ploilor puternice si a rafalelor de vint, mai multe gospodarii din zona localitatilor Blaj si Sebes au ramas fara curent electric. Purtatorul de cuvint al Societatii Electrica Alba, Mihaela Buda, a declarat ieri ca in zona municipiului Blaj defectiunile au fost remediate, in timp ce in zona Sebes peste 100 de gospodarii erau inca fara curent electric. (A.M.)

Suceava: pagube de peste zece miliarde lei

Ploile abundente de duminica au produs pagube de peste zece miliarde de lei in mai multe localitati din judetul Suceava. In orasul Siret, o ploaie torentiala de aproape o ora, insotita de grindina, a distrus 1.200 ha de culturi agricole si a inundat mai multe anexe gospodaresti. Tot din cauza unei ruperi de nori, pe un deal din localitatea Liteni s-au format torenti de apa care au dus la blocarea unui drum judetean, la inundarea unor case si la compromiterea a 200 ha de culturi.

Omorit de trasnet. Un barbat de 37 de ani din orasul Liteni a murit duminica seara sub ochii propriilor copii. Florin Camarut a plecat la adunat fin de pe un cimp din apropierea casei, loc unde a fost surprins de furtuna. Barbatul si cei doi copii ai sai, dar si ceilalti sateni aflati la cimp nu au reusit sa se adaposteasca. Trasnetul l-a lovit doar pe Florin Camarut, care a decedat pe loc, toate incercarile celor prezenti pe cimp de a-l resuscita dovedindu-se inutile. Tot duminica, fulgerele au provocat incendierea a doua gospodarii, pagubele fiind de peste 700 de milioane de lei.

Avertizare meteo: urmeaza ploi abundente

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) avertizeaza populatia din mai multe zone ale tarii sa se pregateasca pentru a face fata unor posibile inundatii, saptamina aceasta, in conditiile in care hidrologii prognozeaza ca vor urma zile cu ploi abundente in aproape toate regiunile. Un sfert din teritoriul Romaniei risca sa fie inundat, in urmatoarele cinci zile fiind prognozate precipitatii de 25 de litri pe metru patrat in Banat, Oltenia, Muntenia si in sudul Moldovei, potrivit avertizarilor meteo transmise de MMGA catre prefecturi. "Nu vor fi inundatii foarte grave (...). Daca va ploua abundent timp de mai mult de sase ore, vor fi posibile inundatii mai ales in zonele situate in apropierea cursurilor de ape", a declarat Ion Sandu, directorul Agentiei Nationale de Meteorologie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.