Conducerea Federatiei Sindicale a Siderurgistilor a decis, luni la pranz, declansarea conflictului colectiv de munca din cauza neintelegerilor privind marirea salariilor angajatilor de la ISPAT Sidex Galati, aceasta fiind prima actiune de acest tip de la privatizarea combinatului. Mai mult, peste 400 de siderurgisti au manifestat, luni dimineata, in sprijinul sindicatelor si in semn de protest fata de oferta administratiei, apreciata ca inacceptabila. Negocierile dintre sindicate si administratie privind noul Contract Colectiv de Munca au esuat, duminica dupa-amiaza, a declarat Mircea Scantei, liderul Federatiei Sindicale a Siderurgistilor (FSS), cel mai important sindicat de pe platforma. Sindicatele au cerut, initial, marirea salariului minim de la 3.548.000 - cat este in prezent - la 4.800.000 de lei, plus o indexare trimestriala de 150.000 de lei.

Ulterior, sindicatele au revenit cu o contrapropunere pentru salariul minim, care sa ajunga la 4.200.000 de lei, ceea ce insemna o crestere de 20 la suta. La inceputul negocierilor, administratia a propus o marire de cinci la suta si apoi de zece la suta, insa in acel punct negocierile au esuat, a precizat Scantei. Nici celelalte solicitari ale sindicatelor nu au fost acceptate integral de catre administratie. Astfel, cele cinci prime anuale de 650.000-700.000 de lei nu vor creste la doua milioane de lei, cat au cerut sindicatele, ci la un milion de lei. Administratia a acceptat ca nivelul tichetului de masa sa fie de 65.000, dar a refuzat indexarea ulterioara a acestuia. De asemenea, conducerea ISPAT Sidex nu a fost de acord cu marirea sporului pentru sambata si duminica de la 25 la suta la 50 la suta.

In aceste conditii, Consiliul de Conducere al Federatiei Sindicale a Siderurgistilor a decis, intr-o sedinta extraordinara tinuta luni la pranz, declansarea conflictului colectiv de munca. Legea prevede ca vor urma o conciliere si o mediere, plus un arbitraj. Daca nu se va ajunge la un consens, ultima etapa va fi declansarea grevei. Aproape 500 de muncitori, majoritatea de la Otelarii", s-au strans, luni dimineata, la ora 7, in fata sediului FSS pentru a protesta fata de oferta salariala a administratiei. Mitingul spontan s-a incheiat dupa o ora si jumatate, fara incidente.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.