Persoanele cu boli incurabile trebuie sa le dovedeasca, periodic, celor de la Casa Nationala de Sanatate ca sunt asigurate si ca nu s-au insanatosit intre timp. Casa Nationala de Sanatate considera ca bolnavii de Alzheimer se pot insanatosi. De aceea, le cere sa demonstreze ca nu s-au vindecat.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) solicita pacientilor cu boli grave, cum ar fi Alzheimer, sa dovedeasca ca sunt platitori de asigurari medicale pentru a-si putea procura medicamentele. In baza de date a CNAS se afla insa deja informatiile privitoare la toti cei care contribuie la fondul de sanatate.
Astfel, de pilda, bolnavii de Alzheimer trebuie sa se duca, din sase in sase luni, la CNAS pentru a obtine talonul pe baza caruia isi pot procura medicamentele. Potrivit unui ordin al CNAS, in vigoare din 2007, documentul nu poate fi ridicat fara adeverinta de asigurat.

Plimbati de la un sediu la altul

In Bucuresti, pentru a intra in posesia talonului, bolnavii sau cei care ii reprezinta legal sunt nevoiti sa plimbe hartii intre sediile Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti (CASMB). Acest lucru din cauza ca baza de date se afla in sediul de pe Calea Dudesti, din sectorul 3, in timp ce talonul se poate ridica doar de la sediul de pe Calea Mosilor, sector 1.

„Am fost la CASMB Mosilor sa ridic taloanele cu codurile de bare pentru tatal meu, bolnav de Alzheimer. Are 91 de ani si se afla in evidenta Casei de Asigurari din 2001, de cand a fost diagnosticat“, a explicat procedura Catalin Baiasu, fiul unui bolnav de Alzehimer din Capitala.

„Functionarii nu-mi elibereaza documentele pentru cele sase luni de tratament, pana cand nu le aduc, de la CASMB Dudesti, adeverinta de asigurat”, a mai spus ingrijitorul bolnavului. Bucuresteanul a incercat sa gaseasca o solutie pentru a obtine mai usor adeverinta cu pricina.

„Am facut o petitie catre CASMB prin care i-am intrebat daca adeverinta de asigurat nu se poate obtine printr-o cerere adresata prin e-mail. Asta desi, din cate scrie pe site-ul institutiei, in sediul de pe Calea Mosilor activeaza compartimentul evidenta asigurati. Nu inteleg de ce ne cer niste acte care se afla in baza lor de date?“, a mai spus Baiasu.

Declaratii pe propria raspundere

Potrivit Ordinului 617/2007, o persoana bolnava trebuie sa-si demonstreze calitatea de asigurat printr-o adeverinta. Pentru eliberarea adeverintei sunt necesare insa alte documente: cerere de obtinere a adeverintei de asigurat, copie buletin, copie decizie pensionare, copie ultimul talon de pensie si o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile, altele decat cele realizate din pensii.

„Am facut o petitie pentru ca mi se pare absurd sa ceara de la un bolnav de Alzheimer o declaratie pe propria raspundere, avand in vedere ca boala este incurabila si afecteaza tocmai gandirea”, a mai spus Catalin Baiasu.

Raspunsul institutiei nu a oferit si o solutie pentru bolnavii incurabili. “Mi s-a spus ca legea nu conditioneaza prestarea de servicii de catre Casa de Asigurari Bucuresti daca bonavul nu prezinta adeverinta de asigurat. Ma inteb daca nu cumva este o interpretare excesiva a legii”, a mai spus Baiasu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.