80.000 de hectare din Delta Dunarii asanate de comunisti pentru exploatare agricola si piscicultura intensiva vor fi inundate. Proiectul vizeaza reintegrarea in ecosistem a zonelor afectate.

Ministerul Mediului intentioneaza sa inunde zone din Delta Dunarii care, cu ani in urma, au fost transformate in terenuri agricole. Planul de renaturalizare a suprafetelor din Delta costa peste 30 de milioane de euro. Proiectul consta in inundarea ariilor vizate, unde exploatarea agricola nu a dat randament decit in primii ani, cind stratul de pamint fertil inca nu a fost mineralizat sau risipit de vint. Ingrasamintele chimice si pesticidele folosite atunci au afectat calitatea apei din Delta. Marian Tudor, directorul Institutului National de Cercetari si Dezvoltare a Deltei Dunarii, spune ca totusi Delta are un potential foarte mare de a se reface, dar trebuie gasita solutia cea mai buna. "Atunci s-au construit zeci de kilometri de diguri si canale artificiale si ar fi foarte costisitor sa le eliminam pe toate pentru a aduce lucrurile in starea initiala", sustine Tudor.

Lucrarile ar trebui sa inceapa in 2006

Banca Nordica de Investitii si-a manifestat interesul de a investi in acest proiect inca de acum doi ani. Potrivit ministrului Mediului, Sulfina Barbu, studiul solicitat de banca pentru asigurarea finantarii va fi finalizat in luna august, apoi va fi elaborat studiul de fezabilitate. In primavara anului 2006 ar trebui sa inceapa efectiv lucrarile. In prima faza, amenajarea agricola de la Sireasa va fi desfiintata, urmind sa fie eliminata si amenajarea agricola de 28.000 de hectare Pardina. fetelor din Delta va aduce si beneficii economice, printre care se numara si turismul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.