La Bucuresti, investitie de 10 milioane de euro in Sanatate

Sali de operatie cu dotari de ultima ora, tehnica de virf, camere ca in hotelurile de cinci stele, asistente si medici aratosi, alesi pe sprinceana care - spune directorul Radu Dop - nu vor accepta "atentii" pentru ca "vor fi concediati in 15 secunde", acces la baza sportiva a stadionului Dinamo, terase de asteptare cit un apartament si, in viitorul apropiat, o pista de
aterizare pentru elicoptere.

La toate acestea se adauga o farmacie unde se vor gasi intotdeauna medicamente si personal medical cu maniere. Asa poate fi descris, in citeva cuvinte, primul spital privat din Romania, Euroclinic, care va fi inaugurat astazi.

Investitia, care apartine grupului financiar olandez Eureko, extins in 14 tari europene, se ridica la 10 milioane de euro si este un parteneriat public-privat, principalul aliat fiind Spitalul de Urgenta Floreasca, de care Euroclinic este legat prin trei pasaje. Unul duce catre platoul tehnic, altul catre salile de operatie si celalalt spre locul unde se afla computerele si RMN-ul. De la Urgenta se vor cumpara serviciile de reanimare, imagistica, cele de medicina interventionala si se va folosi banca de singe.

Principalul criteriu de care au tinut cont specialistii in amplasarea Euroclinic a fost vecinatatea cu Spitalul de Urgenta, fapt stabilit printr-o ordonanta de urgenta, ne-a spus directorul Euroclinic, dr. Radu Dop.

Centru de asigurari private

Spitalul va trata pacienti asigurati in sistem privat, cum sint cei de la o societate a Eureko, cei care vor veni prin corporatii, prin comunitatea diplomatica, bancara si cea de afaceri, precum si din reteaua de policlinici private a Medisystem. "Deocamdata, incepem fara sa avem deconturi din partea Casei Nationale de Asigurari, dar nu excludem o colaborare pe viitor, cind normele de aplicare ale asigurarilor private vor fi bine reglementate", a completat Radu Dop.

In spital vor lucra peste 250 de specialisti din tara (92 colaboratori de la Floreasca si 158 din alte spitale), alesi dupa criterii de performanta profesionala, stagii in strainatate, abilitati de comunicare, comportament, imagine, capacitatea de a vorbi cursiv doua limbi straine si de a lucra pe PC. "Personalul a fost selectat de o comisie formata din medici romani si greci. Evaluarea a durat cinci luni si, dintre toti candidatii, doar 30a s-au ridicat la standardele noastre", a spus dr. Dop. Pacientii vor beneficia si de serviciile de telemedicina (transmisie de sunet, imagine, date via satelit si retele de calculatoare, care le vor permite medicilor sa comunice si sa schimbe informatii de ultima ora intre ei, indiferent la ce distante se vor afla unii de ceilalti). "Prin sistemul de sali de videoconferinta, inclusiv explorarile pacientilor vor putea fi vazute de medici fara ca acestia sa se deplaseze in sala de operatie", a precizat dr. Dop.

O comisie americana va acredita spitalul

Managementul spitalului este de tip occidental si va fi impartit intre un director executiv, dr. Radu Dop, si un specialist in managementul de sanatate, Popa Catalin. Spitalul este in curs de acreditare de catre o comisie din SUA, Joint Commision, care va pune la punct si metodologia de clasificare a spitalelor din Romania.

Printre institutiile de stat dispuse sa sprijine Euroclinc se afla, deocamdata, Ministerul Sanatatii pentru ca, spune dr. Radu Dop, "numai prin modelul de parteneriat public-privat se vor produce modificari in sistemul sanitar".

Euro-preturi

Potrivit managerului spitalului, serviciile oferite de Euroclinic vor fi de sase ori mai ieftine decit la Atena si de trei ori mai ieftine decit in SUA.
o zi de spitalizare va costa 100-130 de euro, incluzind cazare si masa interventiile chirurgicale simple, cum ar fi extirparile de tegumente, vor avea preturi intre 150 si 200 de euro operatii mai complicate, cum ar fi cele pe cord si neurologice, vor costa in jur de 1.500 de euro
pretul unei internari pentru nastere va fi de aproximativ 1.000 de euro.

Deschiderea acestui spital va produce modificari in sistemul sanitar. Personalul medical instruit aici se va comporta elegant. Si pacientii se vor orienta catre acest tip de institutie. Vor accepta sa plateasca mai mult pentru servicii de calitate. Pe de alta parte, deschiderea acestei unitati va fi un pas inainte si pentru felul in care ne vom prezenta in UE
Radu Dop, directorul spitalului Euroclinic.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.