Chirasii din casele nationalizate care si-au cumparat locuintele in baza Legii 112 din 1995 vor putea, din 2006, sa le vanda oficial. Cu mici exceptii insa, deoarece guvernul Tariceanu a anuntat ca lucreaza la elaborarea unui pachet legislativ referitor la legile proprietatii.

Conform datelor statistice, la nivelul anului 1998 existau in toata tara in jur de 187.000 de case nationalizate, din care aproape 90.000 au fost cumparate de titularii contractelor de inchiriere. Potrivit directorului de vanzari al Administratiei Fondului Imobiliar al Primariei Bucuresti, Mihai Enachescu, la momentul aparitiei Legii 112/1995, in capitala figurau aproximativ 67.000 de locuinte nationalizate, din care 50.000 au fost vandute titularilor de contracte de inchiriere in perioada 1996-2000.

Pentru aproximativ 4.000 de locuinte din Bucuresti exista notificari depuse de fostii proprietari pe baza Legii 10 din 2001, act normativ care a completat Legea nr. 112. Specialistii imobiliari nu cred ca aparitia unei oferte noi, aceea a caselor nationalizate care au fost cumparate de chiriasi, va aduce schimbari majore in piata.

Start la tranzactionarea oficiala a caselor nationalizate

Conform acestui pachet legislativ, pentru care guvernul isi va asuma raspunderea in parlament, nu vor putea fi tranzactionate pe piata imobiliara acele case care mai sunt inca in litigiu. "La aceasta data, in imobilele trecute in proprietatea statului dupa 6 martie 1945 mai locuiesc foarte putini chiriasi. Cred ca intre 10.000 si 11.000 de locuinte sunt inchiriate, restul au fost vandute chiriasilor", a precizat Mihai Enachescu.

Interdictie de vanzare pentru 10 ani

Legea 112 din 1995, numita si a "caselor nationalizate", le-a dat dreptul chiriasilor din imobilele preluate de stat dupa 6 martie 1945 sa cumpere locuinta pe care o detineau in baza unui contract de inchiriere. In contractul de vanzare-cumparare aparea o clauza, impusa de lege, prin care chiriasul-cumparator era obligat sa nu instraineze imobilul timp de 10 ani de la data cumpararii. Acest termen expira anul viitor, deoarece primele contracte de vanzare-cumparare a locuintelor catre chiriasi au fost incheiate incepand cu vara anului 1996. Prin urmare, din vara anului 2006, toate aceste locuinte vor putea fi tranzactionate pe piata imobiliara.

Peste 25.000 de chiriasi au devenit proprietari

Cert este ca in primii doi ani de la aplicarea Legii 112, adica in anii 1996 si 1997, peste 25.000 de chiriasi au devenit proprietari pe locuintele nationalizate. Cu toata inderdictia de a nu instraina locuinta timp de 10 ani, au existat insa si tranzactionari de astfel de case, mai ales daca ne luam dupa anunturile de la mica publicitate. Vanzarea caselor nationalizate se facea pe ocolite. Unii notari acceptau sa incheie acte prin care se promitea vanzarea imobilului dupa ce expirau cei 10 ani.

"Eu personal, la biroul meu, nu am acceptat incheierea nici unui act care se referea la un imobil cumparat in baza Legii 112 din 1995", ne-a declarat Dumitru Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania. Dumitru Manescu ne-a spus ca a citit pachetul legislativ referitor la modificarea legilor proprietatii, pe care Cabinetul Tariceanu l-a elaborat deja si cu acesta va merge in parlament pentru a-si asuma raspunderea: "Noile reglementari sunt mult mai dure, in sensul ca nu se mai da nici un termen, ci se spune ca pana nu se rezolva cererile de revendicare, de restituire sau de despagubire, imobilele nu pot fi instrainate".

Numai ca, asa cum ne-a precizat Mihai Enachescu, directorul de la AFI, numarul acestor imobile in Bucuresti este destul de redus, de cel mult 4.000. Pentru a vedea daca va exista o influenta pe piata in momentul lansarii noii oferte, am luat legatura cu Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare, care ne-a precizat ca nu crede ca vor scadea sau vor urca preturile la locuinte.

"Este adevarat ca aceste case au fost cumparate la preturi mici, ca multi vor prefera sa le vanda si sa obtina mult mai mult decat au dat atunci cand le-au cumparat, ca dupa vanzare ei vor prefera sa se mute in case mai accesibile. Parerea mea este ca, desi exista aceasta noua oferta pe piata imobiliara, preturile nu vor suferi nici un fel de influenta", este de parere Gabriel Zamfir.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.