„Femeia cu hotelul” vorbeste despre ciocnirea cu premierul si despre indiferenta autoritatilor.

Viorica Bogdanovits este una dintre femeile din satul Otelec, judetul Timis, localitate grav afectata de inundatii. Numele ei, probabil, nu va spune nimic. Dar intrebarea: "Ce vreti doamna, sa va fac hotel?" v-o amintiti cu siguranta. Asa a interpelat-o premierul Calin Popescu-Tariceanu atunci cind a vizitat zonele calamitate din Banat. Dupa acel episod, femeii i s-au adus acuze ca ar fi pesedista si ca s-a luat la harta cu Tariceanu pentru ca asa i s-a ordonat pe linie politica. Viorica Bogdanovits spune insa ca nu face politica si ca nu are nimic impotriva prim-ministrului. Asteapta doar, la fel ca alte mii de sinistrati, ca promisiunile autoritatilor sa se transforme in fapte.

De ce ati vrut sa vorbiti cu premierul?

Am vrut sa-l intreb despre situatia noastra. Nu stiam cui sa ne adresam, cu cine sa vorbim. Asteptam niste raspunsuri de la cineva. Iar daca domnul prim-ministru a venit la Otelec, m-am gindit ca e bine sa-l intreb ce se va intimpla cu noi, cine va rezolva problema sinistratilor.

Ati avut doua discutii cu premierul.

Da, am discutat de doua ori. Primul dialog il stie multa lume, cel cu "hotelul". A doua oara, dupa ce a aterizat pe stadionul din Pustinis, m-am dus din nou la el. M-a intrebat daca sint purtatorul de cuvint al sinistratilor. I-am spus ca sint o simpla taranca, nu purtator de cuvint. S-a prefacut ca nu ma mai recunoaste, dar stia cine sint. Cel putin asa cred.

"Habar n-am de politica"

Revenind la prima discutie, pareati foarte nervoasa dupa ce v-a dat acel raspuns cu "hotelul".

Nu ma asteptam sa-mi spuna asa ceva. Dar cred ca atunci a avut o scapare si a spus ce-a spus. Nu cred ca a vrut sa faca acea afirmatie.

Incercati sa-i luati apararea?

Nu vreau sa-l apar pe domnul Tariceanu, dar cred ca a fost o scapare. Nu stiu ce l-a facut sa spuna asa ceva, pentru ca noi n-am cerut hotel, ci doar sa ni se faca o casa.

Sinteti membra PSD?

Nu fac parte din nici un partid politic. Habar nu am de politica.

"Nimanui nu-i mai pasa de noi"

Care este acum situatia la Otelec?

Apele s-au mai retras, dar foarte putin. Primaria din Uivar, de care apartine si satul nostru, nu se implica aproape deloc. Ungurii vor sa plece, iar draga care sapa santul din care se scotea apa a fost dusa inapoi. Toata apa din Ionel vine in Otelec, aici se aduna.

Cu alte cuvinte, nu s-a schimbat mare lucru...

Primaria din Uivar nu face mai nimic. Asta nu o spun numai eu. S-au primit ajutoare in bani. Unde sint banii astia? Nu mai spune nimeni nimic despre ei. Sa nu mai vina domnii in vizita doar pina la podul din Otelec! Sa mearga acolo unde sint apele mari. Nimanui nu-i mai pasa de noi. Nu stim cine va construi casele, care sint firmele care vor sa construiasca, nu ne mai spune nimeni nimic.

Unde locuiti acum?

Stam la cineva in Pustinis. La inceput, ne-am inteles sa-i platim o chirie lunara de 200.000 de lei, dar omul n-a vrut sa ne mai ia banii. Nici cei care cazeaza sinistrati nu primesc vreun ajutor. A promis primaria, de mai bine de o luna, ca va da butelii gratis. Nici gind de asa ceva!

Daca l-ati vedea din nou pe premier, ce i-ati spune?

L-as intreba cind se vor construi casele. Mai bine sa ne spuna adevarul, sa nu ne mai minta, ca nu sintem copii mici, pe care ii poate prosti cu o bomboana! Anul asta nu se va construi nimic. E imposibil, pentru ca la Otelec inca este un ocean. Si nu din vina noastra s-a ajuns aici. Domnul Basescu a vorbit foarte frumos cu noi, ne-a spus ca in acest moment nu se poate face nimic. Domnul Tariceanu de ce nu poate vorbi la fel?

Greul abia acum incepe

Apele incep sa se retraga, treptat, din zonele inundate ale judetului Timis. Din cele 30.000 de hectare inundate initial, mai bine de jumatate au fost scoase "la suprafata" dupa ce ploile s-au rarit si au intrat in functiune utilajele de pompare. In aceasta perioada, la evacuarea apelor au lucrat specialisti si instalatii din Ungaria, Germania, Finlanda, Franta, ca si faimoasele pompe romanesti de la Aversa.

In urma cu o zi, a fost pus in functiune si un sistem gravitational de deversare. Ieri au plecat insa din Romania voluntarii de la compania germana THW.
In cele aproape trei saptamini cit s-au aflat in judetul Timis, acestia au pompat 1,3 milioane metri cubi de apa. De asemenea, ei au produs 157.000 de litri de apa potabila, cu ajutorul unei instalatii de distilare. Pe 5 iunie, la trei saptamini de la venirea lor, urmau sa plece si specialistii maghiari.

Printr-o intelegere bilaterala, la nivel de ministere, s-a stabilit insa ca muncitorii maghiari sa mai ramina alte 14 zile, de aceasta data pe cheltuiala statului roman. Ministerul Administratiei si Internelor a aprobat fondurile care vor fi alocate maghiarilor, cite trei milioane de lei pe zi pentru fiecare muncitor.
In urma cu doua zile, a venit din Ungaria si o echipa de specialisti care a demarat o campanie de dezinsectie la sol.

Actiunea impotriva tintarilor este realizata cu fonduri deblocate de guvernul roman. O alta latura a activitatilor se axeaza pe producerea de apa potabila pentru localnici. La fata locului functioneaza instalatii din Ungaria, Cehia si Franta.In privinta reconstructiei, luni se vor deschide primele santiere de refacere a caselor distruse in localitatile din amonte, de unde apele s-au retras cu mai mult timp in urma. Casele vor fi ridicate aici prin programul "Adoptati o casa", initiat de Consiliul Judetean Timis.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.