Romania se afla la ora actuala pe primul loc in Europa in privinta numarului de oameni care sufera de hepatita B si C. Specialistii care au participat ieri la cel de-al doilea Congres European al Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, desfasurat la Poiana Brasov, au aratat ca in momentul de fata 10% din populatia Europei sufera din cauza acestor boli.

Dar cu toate acestea, lucrurile sunt mult mai grave, pentru ca aproximativ 80% dintre posibilii bolnavi nu stiu inca peste ce necaz au dat. Si asta pentru ca sunt diverse moduri de imbolnavire, precum tatuajul, tunsoarea la frizer, instrumentarul stomatologic, sedintele de cosmetica, imprumutarea periutei de dinti sau a unghierei. O amploare deosebita au luat aceste boli in tara noastra pana in 1992, cand nu a existat un control riguros mai ales asupra transfuziilor de sange.

Situatia este cu atat mai grava cu cat nu s-a descoperit inca un vaccin pentru hepa-tita C, in timp ce hepatita B are un potential de infectie de o suta de ori mai mare decat virusul HIV. In tara noastra ar trebui sa existe trei niveluri de informare in legatura cu aceste boli, atat pentru pacientii care stiu in ce situatie sunt, pentru cei care nu stiu inca daca au contactat boala sau nu, dar si pentru specialisti, care trebuie sa cunoasca cele mai noi metode de tratare a acestor afectiuni, a aratat prof. dr. Mircea Diculescu, presedintele SANO-HEP Romania.

In plus, specialistii au solicitat autoritatilor elaborarea unui plan national de masuri atat pentru sprijinirea celor bolnavi, dar si pentru informarea populatiei in legatura cu evitarea riscurilor de contactare a hepatitei B sau C.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.