"Padurea are nevoie de protectia omului". Acesta este mesajul scris cu litere de-o schioapa pe-o pancarta montata de angajatii Ocolului Silvic Sinaia in zona cunoscuta de padurari sub numele de Urlatoarea. La citeva sute de metri de acest panou, numerosi arbori dintr-o rezervatie naturala au fost doboriti ilegal. Pentru ca lemnul inseamna bani.
In ultimii ani, sute de arbori din Rezervatia Naturala Parcul National Bucegi au fost taiati ilegal, sub ochii indulgenti ai autoritatilor silvice.

Desi, intr-o zona protejata prin lege nu este permisa decit exploatarea copacilor doboriti de vint sau a celor uscati, sub pretextul taierilor pentru intinerirea padurii, au fost doboriti si arbori transformati apoi in cherestea. Asa se face ca, in decursul anului 2002, aproape 300 de copaci de pe raza Ocolului Silvic Sinaia, majoritatea brazi, au fost pusi la pamint, desi n-aveau nici o vina. Nu este vorba despre o defrisare masiva, ci mai degraba de o actiune bine camuflata. Copacii sanatosi nu au fost taiati la intimplare, ci in apropierea celor marcati pentru a fi "sacrificati".

Din verificarile politistilor si ale inspectorilor Garzii de Mediu a rezultat ca, numai in luna mai a acelui an, reprezentantii firmei Laleaua Neagra SRL din Comarnic, care cistigase o licitatie de exploatare a masei lemnoase organizata de Directia Silvica Ploiesti, au taiat 221 de arbori, din care 139 au fost marcati ilegal de tehnicienii silvici. Statisticile silvice indica o medie de 300 de arbori la hectarul de padure.

Dosar scos de la naftalina

In prezent, pe mesele procurorilor a ajuns dosarul in care sint implicati administratorul firmei Laleaua Neagra, Ion Bacioiu, cercetat pentru savirsirea infractiunii de taiere ilegala de arbori, fostul sef al ocolului silvic, Pompiliu Cretu, cercetat pentru neglijenta in serviciu, precum si alte opt persoane, padurari si tehnicieni silvici, cercetati pentru abuz in serviciu si favorizarea infractorului. Acestia nu si-ar fi indeplinit atributiile de serviciu si nu au respectat graficul de controale. Mai pe romaneste, au inchis ochii la defrisarile ilegale.

Prejudiciul a fost evaluat de politisti la 620 mc de material lemnos, echivalentul a peste 2,7 miliarde de lei. Cercetarile vor fi extinse si asupra altor firme care au folosit aceeasi metoda pentru a obtine profit din doborirea si vinzarea arborilor din rezervatia naturala. Interesant este faptul ca acest dosar a inceput sa fie instrumentat abia anul trecut, desi infractiunile datau din 2002.

Avansati pentru "merite deosebite"

Ce s-a intimplat cu angajatii Ocolului Silvic Sinaia implicati in aceasta afacere? Fostul sef al ocolului, Pompiliu Cretu, a fost "pedepsit" prin ungerea sa ca sef al Muzeului Posada, iar Constantin Enoaie, responsabilul fondului forestier, a fost numit sef al Ocolului Silvic Azuga. "Nici unul dintre padurarii implicati in dosarul respectiv nu mai este angajat al directiei. Unii si-au dat demisia, altora li s-au desfacut contractele de munca. Fostul sef al Ocolului Silvic Sinaia, Pompiliu Cretu, a fost trimis sa aiba grija de Muzeul Posada. Domnul Enoaie a fost detasat de la Azuga in acea perioada, deci numele sau nu poate fi asociat cu faptele savirsite atunci", este de parere Constantin Birjaru, purtatorul de cuvint al Directiei Silvice Ploiesti.

No comment

Nimeni din cadrul Ocolului Silvic Sinaia nu vrea sa vorbeasca despre acest caz. Ion Nuta, actualul sef al ocolului, ne-a declarat: "Eu am venit aici de citeva luni si nu cunosc ce s-a intimplat. Este treaba organelor de cercetare penala. Oricum, tocmai am primit o dispozitie de transfer la directie, la Ploiesti".

Vila de bugetar

Nu am putut afla ce salariu are un sef de ocol silvic, insa acesta trebuie sa fie destul de mare pentru ca Pompiliu Cretu sa-si ridice vila luxoasa pe care o detine. Amplasata la marginea orasului Sinaia, pe drumul national ce leaga Valea Prahovei de Tirgoviste, constructia valoreaza peste 100.000 de euro.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.