Veniturile din salarii, pensii sau din alte surse vor fi stabilite in noua moneda - leul nou - incepand cu 1 iulie 2005, ca urmare a denominarii monedei nationale, se arata intr-o Ordonanta de Urgenta aprobata ieri de Guvern.

Actul normativ stabileste modalitatea de rotunjire, pana la un leu, a veniturilor rezultate in urma convertirii la leul nou, relateaza Mediafax.
Astfel, in cazul fractiunilor de peste 50 de bani inclusiv, suma se va rotunji, prin adaos, pana la un leu, renuntandu-se, insa, la ceea ce este mai mic de 49 de bani. Exceptie de la acesta modalitate de rotunjire fac salariile de baza, soldele de grad si de functie, salariul acordat pentru functia indeplinita si salariul pentru gradul profesional al politistilor, indemnizatiile acordate magistratilor si functiilor de demnitate publica, pensiile si indemnizatiile de somaj.

ROTUNJIRE PRIN ADAOS

Aceste venituri vor fi convertite, in noua moneda, prin rotunjire pana la un leu in favoarea persoanei care beneficiaza de acest drept. Astfel, de exemplu, un salariu de 6.931.000 de lei va fi, in noua moneda, de 694 de lei noi. Un salariu de 12.605.000 de lei va fi, dupa convertirea la noua moneda, de 1.261 de lei noi. Vor fi rotunjite, tot prin adaos, obligatiile si retinerile din salariu, respectiv contributiile de asigurari sociale, de somaj si impozitele. Prin aceasta masura, de exemplu, unui angajat caruia i se retine un impozit din salariu de 714.547 de lei, dupa convertirea la noua moneda i se vor retine 72 de lei noi.

VALOAREA PUNCTULUI DE PENSIE

De asemenea, valoarea punctului de pensie, stabilita prin bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2005, va fi, dupa denominare, de 295,56 lei noi, potrivit Ordonantei Guvernamentale. Prevederile Ordonantei de Urgenta se aplica pentru drepturile si obligatiile care se achita incepand cu luna iulie 2005. Plata veniturilor se poate face, incepand cu 1 iulie 2005, atat in moneda veche, cat si in moneda noua, pana la sfarsitul anului viitor, cand vor fi retrase din circulatie vechile bancnote. Incepand cu 1 iulie 2005, moneda nationala a Romaniei, leul, va fi denominata astfel incat 10.000 de lei vechi, aflati in circulatie, vor fi preschimbati pentru un leu nou. Noile bancnote vor intra in circulatie incepand cu 1 iulie 2005.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.