Astazi se sabratoreste Ziua Internationala a Zonelor Umede. Ieri, Organizatia World Wide Fund for Nature (WWF), Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Societatea Ornitologica Romana (SOR) au anuntat, potrivit Ecomagazin, un scurt bilant al situatiei actuale in care se afla Delta Dunarii.
Ziua Mondiala a Zonelor Umede celebreaza data semnarii „Conventiei asupra zonelor umede de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor acvatice”, in 1971, in localitatea Ramsar (Iran), situata pe coasta Marii Caspice. Conventia Ramsar, la care Romania a aderat prin Legea 5/1991, este un tratat interguvernamental care stabileste cadrul actiunilor nationale si cooperarii internationale pentru conservarea si utilizarea rationala a zonelor umede si a resurselor pe care acestea le ofera.

Delta Dunarii, declarata zona umeda prin Conventia de la Ramsar, este o zona puternic amenintata din cauza masurilor insuficiente de conservare a biodiversitatii si a turismului excesiv, informeaza un comunicat de presa al WWF si Asociatia Salvati Dunarea si Delta. Potrivit Green-Report, reconstructia ecologica a Deltei a fost intarziata pana acum de interesele divergente ale institutiilor locale, dar si a situatiei proprietatilor sau concesiunilor.

Pescuitul intensiv si braconajul au condus la diminuarea resursei piscicole a Deltei. Desi Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura a modificat legea pescuitului, introducand noi reguli pentru aceasta activitate in Delta Dunarii, inclusiv interzicerea pescuitului cu setca, iar pescuitul speciilor de sturioni este interzis pe o perioada de zece ani, operatiunile institutiilor de control si ale justitiei sunt ineficiente in a asigura respectarea legii.


In Romania, zonele incluse in Conventia de la Ramsar sunt Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si Balta Mica a Brailei. In realizarea angajamentelor internationale si pentru constituirea unui regim adecvat de protectia si conservarea Deltei Dunarii a fost adoptata Legea 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Preluand elementele din Conventia de la Ramsar si UNESCO, Legea defineste Rezervatia Biosferei Delta Dunarii ca zona umeda de importanta internationala, biogeografica, ecologica si estetica cu valoare de patrimoniu natural mondial supusa unui regim de protectie si conservare bazat pe promovarea dezvoltarii economice in corelare cu capacitatea de suport a mediului si a rezervelor sale naturale.

Potrivit Apmgr, data de 2 februarie reprezinta o zi importanta din punct de vedere al biodiversitatii fiind declarata ,,Ziua zonelor Umede”. Din timpuri stravechi oamenii au privit zonele umede cu suspiciune si teama. Aceste locuri, in special mlastinile, erau si inca sunt considerate ca locuri periculoase unde calatorii se puteau rataci, unii chiar fiind inghititi de adancurile fara fund. Inundatii periodice, lumini stranii provocate de autoaprinderea gazelor emanate, imensitatea si monotonia stufarisurilor au dus la nasterea unor variate superstitii, dintre care unele persista si in prezent. Cu toate ca zonele umede erau o sursa valoroasa de pesti, vanat cu pene si par, si diferite specii vegetale (stuf si plante medicinale), ele erau mai des asociate cu malaria, febra tifoida, hoardele de tantari si lipitori si chiar cu monstrii care gaseau un refugiu in adancuri.

Aspectele negative au avut rol major in inradacinarea convingerii ca zonele umede sunt locuri neutilizabile in starea lor naturala. Una dintre caile de a le face folositoare a fost desecarea lor. Resursele suprafetelor obtinute au fost exploatate prin tehnici clasice, intensive, de agricultura, silvicultura si piscicultura. Lipsa inundatiilor a dus la saracirea solurilor, la aparitia saraturii si profitul redus sau chiar inexistent rezultat de pe urma activitatilor din incintele indiguite a condus la necesitatea reconsiderarii pozitiei omului fata de zonele umede.

Zonele umede din Romania

In tara noastra, la nivel international au fost declarate 3 rezervatii ale biosferei, precum si 2 situri Ramsar. Din reteaua nationala de arii naturale protejate Delta Dunarii se distinge, atat ca suprafata (580.000 ha), cat si ca nivel al diversitatii biologice, avand triplu statut international: Rezervatie a Biosferei, Sit Ramsar (zona umeda de importanta internationala), Sit al Patrimoniului Mondial Natural si Cultural.

In anul 2000, datorita starii favorabile de conservare in care afla sistemele ecologice si speciile din Delta Dunarii, Consiliul Europei a acordat Diploma Europeana acestei rezervatii. In perimetrul ei exista~ cea mai vasta suprafata acoperita de stuf din Europa.

Delta Dunarii are mult mai multe specii de pasari clocitoare decat oricare alta delta sudica; acestea includ un procent major al populatiei mondiale de cormoran pitic, jumatate din populatia palearctica a pelicanului alb si cinci la suta din populatia mondiala a pelicanului cret. Se pare ca~ Delta Dunarii este unul din ultimele refugii europene al nurcii europene si mai exista de asemenea si un mare numar de carnivore mici. Un numar de 18 arii strict protejate au fost delimitate in cadrul RBDD, acoperind o suprafata de 50.600 de hectare. RBDD este unica arie protejata~ din Romania care beneficiaza de o o lege proprie, o structura administrativa proprie si de un plan de management.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.