Este sau nu Gorbunov autorul crimelor de saptamana trecuta din Brasov? Lasand dublul asasinat pe seama autoritatilor, ar trebui sa aruncam un ochi asupra intregului sistem viciat al eliberarilor din puscarii, bazat in ultima vreme pe "scutiri medicale".
Nici mai mult, nici mai putin de 22 de detinuti de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova, care au beneficiat de intrerupere a pedepsei, nu s-au intors in penitenciar la termen. Conducerea Penitenciarului de Maxima Siguranta Craiova a anuntat ca in evidenta unitatii exista 24 de persoane private de libertate care se afla in intrerupere a pedepsei, 22 dintre acestea depasind termenul la care erau obligati sa se intoarca in inchisoare. Purtatorul de cuvant al PMS Craiova, Daniel Barbu, a declarat, duminica, ca in evidenta inchisorii exista 22 de detinuti, majoritatea femei, care au beneficiat de intreruperea pedepsei, insa nu s-au intors la termen in unitatea de detentie.

Cat de sigura este Romania noastra, daca infractorii sunt eliberati pentru ca au claustrofobie? Spune-ti parerea pe Forum!

Dosarul dublului asasinat de la Brasov ridica trei uriase probleme:

1. doi martori sustin ca Serghei Gorbunov era in alta parte cand s-a comis fapta;
2. politia pare sa fi prelucrat portretul-robot dupa poza "principalului suspect";
3. procurorul care l-a facut scapat e cercetat de DNA pentru coruptie.

Ancheta privind jaful armat din Brasov, in urma caruia doi oameni si-au pierdut viata, este departe de a fi finalizata. Surse din cadrul echipei de ancheta detasata de la Bucuresti au precizat, ieri, pentru Gardianul, ca, in acest moment, dosarul este catalogat cu A.N. (autor necunoscut), desi a fost anuntata retinerea unui suspect al carui profil se potriveste foarte bine cu cel al autorului jafului. Instrumentarea jafului, urmat de dubla crima, a scos insa la iveala unele nereguli grave in administrarea actului juridic in ceea ce priveste punerea in libertate a unui individ extrem de periculos. Este vorba despre cetateanul moldovean Serghei Gorbunov, condamnat pentru jafuri cu mâna armata si eliberat provizoriu din penitenciar pentru un motiv mai mult decât suspect.

"Famiglia" infractori - procurori de la Craiova

Procurorul Mihai Vladoianu a instrumentat cu blandete dosarele asasinului Gorbunov si ale interlopului Andrei Berceanu. Andrei Berceanu, retinut alaturi de Gorbunov, s-a bucurat si el de clementa procurorului Mihai Vladoianu, fiind retinut doar timp de sase luni pentru o evaziune de miliarde, informeaza Adevarul.

Adrian Marius Berceanu este ginerele fostului deputat PSD Dolj, Mihai Nicolescu. De asemenea, este cunoscut ca fiind prieten la catarama si chiar protejat de-al lui Ristea Priboi. unul dintre indivizii care au transformat Craiova in Sicilia Romaniei, Este acelasi procuror care nu a facut recurs in cazul eliberarii principalului suspect al dublului asasinat de la Brasov, Serghei Gorbunov. Adrian Marius Berceanu, audiat alaturi de Serghei Gorbunov, principalul suspect in cazul dublului asasinat de la o casa de schimb valutar din Brasov, a fost eliberat, sambata seara, dupa zece ore de audieri. El a declarat pentru Antena 3 ca a ajuns la Politie pentru ca s-a aflat „la momentul nepotrivit, la locul nepotrivit”, adica la cumparaturi intr-un supermaket, alaturi de Serghei Gorbunov.

Ascunzatoarea urmaritului Gorbunov - langa sediul Politiei Brasov

Serghei Gorbunov a depus mai multe cereri de intrerupere a executarii pedepsei din motive medicale, insa doar doua au fost acceptate. Desi boala era aceeasi - subatacuri de glaucom cu unghi inchis si rectocolita ulcero-hemoragica -, cererile au fost solutionate diferit.

Astfel, prima cerere, depusa pe data de 10 ianuarie 2008, a fost judecata si admisa cu mentiunea ca detinutul trebuie sa fie tratat intr-un spital din afara sistemului, sub paza. Impotriva acestei decizii, procurorul Marin Jianu a facut recurs, iar cererea a fost respinsa in martie 2008.

Cea de-a doua cerere, depusa pe data de 15 ianuarie 2008, a fost judecata si admisa de judecatorul Maria Nicola, care a dispus punerea lui Gorbunov in libertate in data de 5 mai 2008. La acea data, procurorul care s-a ocupat de caz, Marius Vladoianu, nu a facut recurs, iar decizia Tribunalului Dolj a ramas definitiva din data de 16 mai 2008, Serghei Gorbunov parasind Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova.

"Eliberarea medicala", o practica doljeana

Conform anchetatorilor, dupa eliberarea provizorie din Penitenciarul Craiova, unde isi ispasea un mandat de 15 ani de inchisoare, Serghei Gorbunov a revenit in Brasov, oras in care a mai locuit cu chirie inaintea arestarii sale din 2004. Desi ar fi trebuit sa revina in penitenciar la data de 15 august, acesta a incalcat intelegerea, drept care a fost dat in urmarire generala. IPJ Brasov a aflat despre acest lucru oficial abia la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, insa pâna la comiterea jafului de la casa de schimb nu a fost gasit. La perchezitia domiciliara efectuata la domiciliul lui Serghei, anchetatorii sustin ca nu au gasit nimic relevant pentru a elucida cazul. Mai mult, daca, initial, martorii au precizat ca, dupa comiterea jafului, suspectul, in fuga, a fost lovit de o masina, acum anchetatorii infirma aceasta informatie. Relevant este ca Serghei Gorbunov nu prezinta, potrivit anchetatorilor, urme care sa ateste ca a fost victima unui accident rutier. Patronul de schimb valutar din Brasov, unde a avut loc atacul armat de joi, Valentin Candidatu, a declarat, ieri, la inmormântarea lui Ciprian Ioan, ca este sigur ca a fost vorba de un atac la comanda, deoarece a primit, anterior atacului, zeci de amenintari din partea unor interlopi brasoveni.


Gorbunov a fost eliberat din puscarie pentru glaucom

Gorbunov fusese eliberat din puscarie pentru ca suferea de glaucom, o boala ce putea fi operata "fara probleme" in sistemul penitenciar, dupa cum spune chiar sefa Spitalului de Oftalmologie din Capitala, Monica Pop, citata de Gandul. Nu s-a intamplat asa, Institutul de Medicina Legala din Brasov i-a eliberat criminalului condamnat o hartie favorabila, procurorul de caz Marius Vladoianu nu a contestat-o, iar judecatoarea Maria Nicola, de la Tribunalul Dolj l-a eliberat. Cine putea sti ca nu se va mai intoarce, veti intreba. Gresit.

Cifrele sunt incredibile si demonstreaza cel putin prostia autoritatilor: 24 de persoane au fost eliberate din Penitenciarul Craiova din 2000 si pana acum. Doar doi detinuti s-au mai intors, restul se plimba liberi. Penitenciarul Craiova cu titulatura sa somptuoasa "de maxima securitate" este in topul puscariilor in care se practica aceasta metoda. In total, in Romania, 120 de infractori nu s-au mai intors in puscarie dupa ce au fost invoiti. In timp ce ne uitam la cifre, iar autoritatile dau din umeri, in cazul de la Brasov apar noi detalii. Bravii „oameni ai legii“ au sediul la o suta de metri de locul in care detinutul Gorbunov se antrena liber pentru a deveni luptator de K1. Cativa "prieteni" ii sar chiar in ajutor.


Alibi-ul lui Gorbunov: Era la sala cu prietenii

Serghei Gorbunov, principalul suspect in cazul dublului asasinat petrecut la Brasov, era la o sala de sport si se antrena in momentul producerii atacului, sustin doua persoane contactate de Coti­dia­nul. Ninel Ianculescu, directorul unei firme de paza si protectie si antrenor la o sala de sport, a declarat ieri, in exclusivitate pentru Cotidianul, ca, in momentul producerii dublului asasinat de la casa de schimb valutar din Brasov, Serghei Gorbunov, principalul suspect al politiei in acest caz, se afla intr-o sala de sport si se antrena. "Joia trecuta, cand a avut loc incidentul, Serghei se afla in sala mea de sport si ne antrenam impreuna. Mai exista cel putin zece martori, persoane care se antrenau in acel moment la mine in sala. In ziua respectiva, Serghei a venit pe la patru si ceva dupa-amiaza si a plecat pe la sase jumate seara", a explicat pentru Cotidianul Ninel Ian­culescu.

El a mai precizat ca le-a explicat aceste lucruri si anchetatorilor care se ocupa de acest caz. „Sambata, dupa ce am auzit ca a fost arestat, m-am prezentat la politie de bunavoie si am declarat ca in momentul producerii celor doua crime Serghei era cu mine, la sala. Asta am dat in scris”, a explicat Ianculescu. Florinel Nazare, agent de paza si fost sportiv de performanta, sustine si el ca in momentul producerii celor doua crime Serghei era in sala de sport. „Eu am venit la sala pe la ora 16.30 si l-am gasit pe Serghei in sala, in vestiar. Ne-am antrenat impreuna, iar el a plecat pe la sase jumatate sau sapte fara ceva. Nu am fost la politie sa declar toate acestea, dar daca e nevoie ma duc”, a declarat pentru Cotidianul Florinel Nazare. Cele doua crime au avut loc joi seara, in jurul orei 18.00.


Serghei Gorbunov vs. portretul-robot

Un fapt care trezeste serioase suspiciuni fata de modul de derulare a anchetei se refera la portretul-robot prezentat de Politie vineri, la pranz, si care prezinta o asemanare izbitoare cu fotografia oficiala de urmarit general a lui Gorbunov. Cu exceptia faptului ca portretul-robot are barbia ceva mai ascutita si poarta caciula si ochelari negri, desenul reda exact ca in fotografie forma nasului, a buzelor, a barbii si chiar lipsa de par din barba. Aceste detalii sunt greu de imaginat ca au fost explicate specialistilor de catre martori, avand in vedere faptul ca se innoptase in momentul produce­rii incidentului, iar totul s-a petrecut foarte repede. Principalul martor al politistilor, Corina Nisipeanu, lucratoarea de la casa de schimb valutar, a declarat pentru Coti­di­anul ca nu l-a vazut la fata pe infractor, ci doar din spate. "Totul s-a petrecut foarte repede. Nu i-am vazut fata. L-am vazut doar din spate", a precizat Corina Nisipeanu.

Liviu Naghi, purtatorul de cuvant al IPJ Brasov, a declarat pentru Cotidianul ca portretul-robot a fost realizat de catre specialisti in baza declaratiilor martorilor. "La realiza­rea portretului-robot nu a contribuit un singur martor, ci mai multi. Portretul a fost realizat de catre specialistii Serviciului Crimi­na­listic Brasov. Ceea ce vreti sa sugerati dumneavoastra este o insinuare. Dupa momentul producerii incidentului, cercetarile noastre s-au concentrat mai mult pe Gorbunov, avand in vedere antecedentele sale. Pentru capturarea sa ne-am folosit si de informatii de la Serviciul de Protectie Interna al MAI", a explicat comisarul Liviu Naghi. Gorbunov a fost prins sambata dimineata intr-un supermarket, in timp ce facea cumparaturi. El este principalul suspect al dublului asasinat ce a avut loc joia trecuta, in jurul orei 18.00, la o casa de schimb valutar din centrul Brasovului.

Patronul casei de schimb valutar din Brasov crede ca a fost un atac comandat

Valentin Candidatu, patronul casei de schimb valutar din Brasov, in fata careia a avut loc atacul armat soldat cu doi morti si un ranit, crede ca a fost vorba despre un atac comandat, potrivit Realitatea.


Valentin Candidatu a declarat ca a primit mai multe telefoane prin care i se cerea achitarea unei taxe de protectie de la un barbat - Paul Enache - care detine o firma de paza, taxa pe care a refuzat sa o plateasca. Omul de afaceri, Paul Enache, sustine insa ca nu are nicio legatura cu jaful de la casa de schimb valutar. Administratorul firmei de paza, Nicu Dascalu, spune ca informatiile pe care Valentin Candidatu le-a furnizat presei sunt complet eronate. "Niciodata nu am cerut taxa de protectie cuiva", a mai spus Nicu Dascalu.

Jandarmu-erou care l-a infruntat pe racket

Un patron de casa de schimb valutar, atacat de Gorbunov, a fost salvat de la moarte de un jandarm brasovean, in urma cu cinci ani. „Pe casa scarilor era semiintuneric, asa ca tot ce am vazut au fost doi insi, unul calare pe celalalt, isi aminteste jandarmul. Cand m-a vazut, unul din ei a dat sa fuga. Am realizat ca el este agresorul. In mana dreapta aveam un cutit de bucatarie cu care pregateam mancarea fetelor. Am zis sa il prind cu stanga, sa nu il tai din greseala. Cand s-a ferit de stanga mea, l-am lovit cu piciorul in umar. A cazut, dar s-a ridicat repede, s-a impins in mine si a iesit prin geamul de la casa scarii”. Eroul salvator, Lucian Ciobota, are 33 de ani si este sergent la Grupa Mobila de Jandarmi Brasov. Interventia lui a salvat viata vecinului atacat de Serghei Gorbunov cu focuri de arma. Curajul sau a fost rasplatit cu titlul Jandarmul anului, in 2004, dar si unul dintre eroii prezentati in Campania Eroi printre Noi a ziarului Gandul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.