De la an la an cererea de job-uri sezoniere este tot mai mare. Ospatar, bucatar, asistent de vinzari sau casier sint citeva oferte pe care agentiile de recrutare le pun la dispozitia doritorilor.

Pe parcursul vacantei de vara, unii tineri incearca sa cistige bani angajindu-se in regim sezonier. Pe Litoral se ofera peste 100 de locuri de munca, dintre care cele mai cautate sint: ospatar, camerist si bucatar. Pe linga acestea, mai exista posturi de agent de vinzari, receptioner, ajutor de ospatar, vinzator, barman, muncitor etc. Mihai Rijnita, secretar al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, spune ca tinerii care lucreaza sezonier pot fi calificati sau necalificati, salariile variind si in functie de acest criteriu.

Astfel, cei calificati se pot angaja ca receptioneri, bucatari sau ospatari, iar ceilalti ca ajutor de ospatar, gradinari, muncitori, cameristi. Pentru un post de receptioner la un hotel de doua stele se ofera un salariu de aproximativ 5.000.000, iar pentru bucatar si ospatar calificat intre 3.500.000 si 5.000.000.

Cei necalificati (ajutor ospatar, camerista, muncitor) primesc salarii mai mici, de obicei sub 3.500.000, pina la 3.100.000, salariul minim pe economie.Uneori, angajatorii nu au o oferta salariala stabilita si se decid dupa ce analizeaza capacitatile solicitantului. Deoarece nu exista nici o lege prin care administratia fiecarui hotel sa fie obligata sa-si declare locurile de munca disponibile, nu se poate face o statistica a acestora.

Joburi atractive in strainatate

Pe linga ofertele de munca din tara, agentiile de recrutare a fortei de munca au contracte pentru studenti si in strainatate. Firma de recrutare si de plasare a fortei de munca "Casablanca Services" negociaza un contract cu Grecia pentru posturi de animatori in hoteluri. Responsabilitatea acestora este realizarea programelor de divertisment, in functie de cererea clientilor, activitati sportive in timpul zilei (polo, volei, tenis, ping pong, aerobic) precum si jocuri si spectacole seara.

Tinerii trebuie sa indeplineasca anumite criterii, cum ar fi cunoasterea unei limbi straine, iar abilitatile sportive constituie un avantaj. Cazarea si masa sint gratuite. Un incepator poate cistiga pina la 600 de euro pe luna, iar un animator-sef, 900 de euro. Doritorii nu au nevoie de calificare pentru ca in primele doua saptamini au loc sesiuni de training.

Cei care apeleaza la Skilcentre, o alta firma de recrutare, au sansa sa lucreze in Ohio (SUA) ca bucatari sau ospatari. La acest program participa doar studentii foarte buni vorbitori de limba engleza si care au o prezenta acceptabila. Pe saptamina sint platiti cu 300 de dolari si in functie de prestatie pot primi si bonusuri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.