Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat astazi hotararea in cauza Tatar si Tatar contra Romaniei, referitoare la impactul asupra mediului al unei tehnologii bazate pe cianura folosite in extractia aurului. Curtea Europeana a decis in unanimitate ca dreptul celor doi reclamanti la un mediu sanatos si protejat a fost incalcat de catre Romania, informeaza Realitatea TV.
Reclamantii, tata si fiu, locuitori ai orasului Baia Mare, s-au adresat Curtii Europene in 2001. Ei s-au plans ca autoritatile romane nu au reglementat de maniera eficace folosirea cianurii si a altor substante toxice de catre S.C. Transgold S.A Baia Mare (fosta S.C. Aurul S.A Baia Mare) in procesul tehnologic de extragere a aurului.

Ca urmare a acestui proces tehnologic, vietile celor doi, care locuiau la 100 de metri de fabrica Aurul, au fost puse in pericol. Problemele reclamate de cei doi au fost evidentiate de gravul accident care a avut loc in ianuarie 2000 cand apa contaminata cu cianuri s-a deversat din lacul de acumulare producand un dezastru ecologic pe cursul raului Tisa.


Despre autor:

Green-Report

Sursa: Green-Report


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.