Ziarul PCR publica pagini intregi cu mesaje de felicitare venite din intreaga tara si din lume. „Scinteia“ din 26 ianuarie il ridica in slavi pe „cel mai iubit fiu al poporului“, Nicolae Ceausescu. Paginile oficiosului de partid sunt pline de ode pentru „Eroul Pacii“.

In prima pagina, un titlu cu litere mari, scris pe fond rosu, ne anunta ca tot poporul s-a unit in jurul „tovarasului Nicolae Ceausescu“. In aceeasi pagina, un articol semnat cu „Din adancul inimilor, tovarasului Nicolae Ceausescu, La multi ani!“ ne da de inteles ca e urarea principala a ziarului.

„Unit in cuget si in simtiri, mai unit decat oricand, intregul popor roman cinsteste ziua de nastere, indelungata activitate revolutionara a celui care, inrolat in lupta revolutionara din anii celei mai fragede tinereti, intruchipeaza astazi cele mai inalte virtuti ale muncitorilor Romaniei (...)“, scria in articol.

Felicitari de la Gorbaciov

Sub poza „Tovarasului“ e postata o poezie dedicata lui: „E-un timp solemn, cand si mai larg e zborul, spre-naltul timp al zilei viitoare, ca-n Ceausescu are Pamantul luptelor izbanditorul“. Tot pe prima pagina erau publicate si urarile transmise de Gorbaciov prin ambasadorul rus de la Bucuresti.

Mihail Gorbaciov ii ura lui Ceausescu „felicitari cordiale, impreuna cu urari de multa sanatate si fericire, de noi succese in activitatea de inalta raspundere din fruntea partidului“, mai scrie „Scinteia“ cu prilejul ultimei sarbatoriri a zilei de nastere a lui Nicolae Ceausescu. Potrivit articolului, Ceausescu a transmis liderului de la Kremlin „salutul sau si cele mai bune urari“.

Coltul de jos al primei pagini era rezervat artistilor. Eugen Barbu ii dedica un articol denumit „Erou al pacii“, in care Ceausescu e numit „sol neobosit“ pentru ca a facut multe calatorii pentru pace intre popoare. „(...) Un om politic care militeaza consecvent pentru triumful unor asemenea idealuri merita stima si pretuirea umanitatii!

Un asemenea om sta in fruntea Romaniei. Lui ii aducem omagiul nostru, ca unui stralucit Erou al Pacii“. Un alt material, semnat de data aceasta de un demnitar din Comitetul Executiv, Emil Bobu, vorbeste despre „contributia de inestimabila valoare teoretica si practica a tovarasului Nicolae Ceausescu la intarirea rolului partidului“.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.