Desi nu are experienta in domeniu , International Sport Management SRL , fosta firma a fratilor Becali a castigat un contract gras de la Agentia Domeniilor Statului. ISM, care era obisnuita sa faca publicitate pe stadioane, va trebui sa gestioneze anunturile de privatizare ale ADS pe anul 2005. In total, este vorba de aproape 300 de reclame in presa centrala si aproape 800, in cea locala.

La licitatia organizata de ADS a mai participat o singura firma infiintata in 2004. Fara a avea o concurenta reala, castigatorii de la ISM s-au ales cu contractul de aproape sapte miliarde de lei . Suspect este faptul ca licitatia a prezentat atat de putin interes si ca nu a fost onorata de agentii mari si cu mai multa experienta in domeniu. Mai mult decat atat, institutia publica a acceptat participarea ISM la procedura de achizitie in ciuda faptului ca firma avea datorii la bugetul de stat si nu ar fi avut dreptul sa depuna o oferta.

Pentru o vreme, International Sport Management a fost o firma-vedeta care a realizat majoritatea transferurilor de fotbalisti romani in strainatate. Patronata de Ioan si Victor Becali, compania a fost infiintata in 1992, cu un capital social de aproape un milion de dolari. Principalele venituri erau asigurate prin contractarea reclamelor pe marginea terenurilor de fotbal din Divizia A.

Doi iranieni pentru imaginea ADS

In momentul in care fratii Becali au decis sa se asocieze cu Gica Popescu in firma Becali & Popescu, ei au vandut ISM. Initial mai pastrasera cateva actiuni, dar dupa cateva tranzactii repetate, pachetul majoritar a ajuns la doi iranieni. Practic, Jabar Kanani si Hagh Bagher detin impreuna 75% din actiunile ISM. Primul arab se pare ca este apropiat de fotbalul din Romania, in 2003 el gasindu-se la conducerea firmei Dinamo 2001 pe care a garantat-o la Banca Comerciala a Greciei in momentul in care aceasta companie a imprumutat o jumatate de milion de dolari.

Ambii iranieni ce locuiesc in Romania au mai multe firme si au mutat sediul ISM la Marriott dupa ce au preluat controlul. Cei doi se vad acum in postura de a controla intreaga publicitate a Agentiei Domeniilor Statului. Ei au participat cu ISM la licitatia la care singura concurenta a fost reprezentata de MTP Consulting din Bucuresti, o companie care la momentul depunerii ofertei avea doar cateva luni de existenta. In acest fel, arabii au pus mana pe un contract de aproape sapte miliarde de lei. Astfel, ei vor trebui sa gestioneze cele aproape 1.000 de anunturi de privatizare care urmeaza sa fie publicate de ADS in cotidienele centrale sau locale. Acest lucru se petrece in conditiile in care International Sport Management nu are experienta in acest domeniu si nici nu a mai avut vreun contract de o asemenea anvergura cu o institutie de stat.

Licitatie ilegala

Firma lui Kanani si Karimzadeh a participat la licitatia organizata de ADS in mod ilegal. ISM figureaza pe lista Ministerului Finantelor Publice cu firmele care au datorii la bugetul de stat. Firma iranienilor figureaza cu o datorie de 30.885.000 de lei la categoria "alte taxe si impozite".

In aceste conditii, ea nici nu ar fi avut voie sa depuna oferta sau ar fi trebuit sa fie exclusa din licitatie la analiza ofertelor. De cealalta parte, compania care a facut "concurenta" ISM era nou-infiintata si nu stim care au fost criteriile conform carora organizatorii licitatiei au considerat ca are capacitate economica pentru a realiza un asemenea proiect.

De altfel, nici International Sport Management nu sta prea bine la capitolul bani. Vremea in care era patronata de fratii Becali a trecut. Desi are o cifra de afaceri destul de mare (n.r. - in 2003 - 38,7 miliarde de lei), ISM si-a dublat datoriile totale de la aproape sapte miliarde in 1999 la peste 15 miliarde in 2003. In acelasi timp, profitul firmei este infim comparativ cu veniturile, in 2003 inregistrandu-se un profit de numai 230 milioane de lei.

Directorul ADS, Tanczos Barna, spune ca in cazul in care se va dovedi ca functionarii din subordinea sa nu au verificat cum trebuie firma, ei vor avea de suferit. "Vor raspunde atat penal, cat si disciplinar. In mod normal, trebuiau sa ceara un certificat fiscal", spune seful ADS.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.