Parlamentul European a primit o lista a animalelor care s-ar suprapune cel mai bine peste ideea comunitara de pe batranul continent. Un istoric, un publicitar si un europarlamentar propun, pentru cotidianul.ro, cateva simboluri si pentru Romania.

“Un animal pentru Europa? Ar fi o idee excelenta. Un animal-emblema ar apropia mai mult Europa de cetatenii sai”, a exclamat Jo Leinen, presedintele Comisiei de Afaceri Constitutionale din cadrul Parlamentului European, la auzul initiativei pornite de publicatia franceza ,,La Tribune’’.

Aceasta a inaintat institutiei o lista scurta de simboluri europene pe care se afla: taurul, broasca testoasa, elefantul, leul, bufnita si porumbelul, motivand ca exista putine simboluri care sa ilustreze ideea de Europa in afara de oficialele drapeluri, cladiri oficiale sau “pozele de familie”.

Americanii au vulturul lor, rusii ies la inaintare cu ursi, iar chinezii se asociaza cu alti ursi, panda. Pana ca europenii sa isi dea propriul animal spre recunoastere unanima, altii din afara au avut grija sa se ocupe de acest lucru. Pentru a ilustra un articol despre raspunsul european la criza financiara, ,,New York Times’’ a ales un taur din bronz. Flatant pentru spanioli, dar restul continentului ar putea ridica nedumerit din umeri, dupa cum afirma cei de la publicatia ,,La Tribune’’.

Jurnalistii francezi mai pledeaza pentru un simbol animalier si pentru a compensa si absenta unui consens asupra drapelului oficial european cu 12 stele sau asupra ,,Odei bucuriei’’ a lui Beethoven, ambele eliminate din documentele cu referire la ratificarea finala a Constitutiei Europene, planuita pentru acest an.

Francezii cu cocosul, noi cu ariciul

Mostenit din traditia heraldica, simbolismul animalier s-a pastrat in multe dintre tarile europene, iar deasupra tuturor troneaza leul. De la Finlanda si pana la Spania, trecand prin Marea Britanie si Cehia, regele animalelor e la loc de cinste pe majoritatea documentelor oficiale ca simbol al puterii, al intelepciunii si al justitiei. Germanii, austriecii si polonezii se identifica cu vulturul, care inspira forta si prestigiu. Cocosul galic e de secole bune cel care canta in curtea francezilor.

Cotidianul.ro a intervievat cativa specialisti pentru a afla ce animal s-ar potrivi cel mai bine Romaniei.

Stefan Borbely, istoric specializat pe probleme de imaginar colectiv, spune ca ariciul ar fi un simbol bun pentru noi. “Este un animal destul de raspandit, gasit si in proverbe, si in mitologie. Reprezinta ideea de retractivitate, este animalul care se restrange in propriii lui tepi si rezista, care trece prin vicisitudini. Nu ne-ar placea insa sa ne identificam insa cu el”, declara istoricul pentru cotidianul.ro. In lista lui ar mai fi loc si de ursul carpatin. Cat despre zimbru, un alt animal recurent, Borbely crede ca “e mai degraba unul recuperat”.

O viziune complet diferita o are publicitarul Serban Alexandrescu, director de creatie la Headvertising. “Pentru Romania, animalul reprezentativ este porcul. E inteligent, dar nu il deranjeaza sa traiasca in murdarie. Si consuma, consuma, consuma orice, oricum, mult, pana se ingrasa, pana e obez, pana e diform. Si nu ii auzi vocea decat cand i-a ajuns cutitul la os, la propriu. In plus, romanii nu pot spune ca nu le place porcul. Romanii adora porcul, mai ales cand e de mancat. Or, ce e mai placut pentru roman decat mancatul? Ce e mai life-affirming in Romania decat un gratar la iarba verde, cu o jertfa porceasca?”, isi sustine Alexandrescu pledoaria pentru cotidianul.ro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.