Potopul ce a bagat sub ape aproape jumatate de tara a ajuns in Dobrogea. Dupa ce o tornada a distrus totul in cale in localitatea Cernavoda, ploaia si grindina au inundat Baneasa. Mai multe poduri au fost distruse, in timp ce aproape 200 de gospodarii au fost inundate. Ca si cum necazurile nu erau suficiente, in vestul judetului Constanta a plouat timp de o jumatate de ora cu gheata, distrugand sute de hectare de culturi agricole.

Martorii spun ca in jurul orei 16.00 cerul s-a intunecat complet, iar la scurt timp ploaia torentiala foarte puternica a creat viituri ce au depasit cota de inundatii a derelei de scurgere din localitate. Primele incidente neplacute au aparut in satul Faurei, unde doua case au fost distruse, iar sursa de apa potabila din sat a fost afectata.

L-a omorat viitura

Ploaia ce a cazut rapid si viitura i-au luat prin surprindere pe trei localnici care se indreptau cu masina spre casa. Ei au incercat sa treaca cu masina pe malul unui parau, insa autoturismul a fost luat pe sus de ape. In momentul in care au simtit ca Dacia este luata de viitura, barbatii au sarit in apa. Doi au fost salvati de mai multe persoane ce locuiau in zona, insa cel de-al treilea a disparut.

Unul dintre supravietuitori a fost internat la Spitalul Baneasa cu diagnosticul de "hipotermie" si se afla in afara oricarui pericol. Desi au fost mobilizate forte impresionante de politie alaturi de localnici, pentru descoperirea celui de-al treilea pasager, cautarile au fost in zadar. Primarul localitatii, Gelu Iordache, a declarat ca daca sambata cautarile au fost ingreunate de ploaie, duminica dimineata, localnicii plecati sa cerceteze zona din apropierea padurii au avut mai mult noroc.

La mai bine de cinci kilometri de la locul disparitiei, in zona padurii Canaraua Fetei, a fost gasit corpul neinsufletit al tanarului prins intre bucati de lemn si gunoaie. Trupul a fost transportat la Morga Spitalului Baneasa in vederea efectuarii necropsiei si stabilirii cauzelor mortii.La doar cateva zeci de minute de la inceperea ploii apa s-a revarsat in gradinile si in casele oamenilor si a distrus culturile agricole. Multi dintre ei se plang ca au ramas fara animale si gaini, dupa ce viitura le-a intrat in curte.

Primarul din Baneasa, Gelu Iordache, a declarat ca aproape 50% din casele comunei au fost distruse mai mult sau mai putin de puhoiul ce a trecut vineri seara prin centrul localitatii. In urma viiturii s-au inregistrat pagube insemnate. Gelu Iordache da vina pe dereaua ce traverseaza localitatea si lacul de acumulare. Primarul spune ca, desi de-a lungul timpului s-au facut intariri in zonele critice ale paraului, debitul mare de apa a trecut fara probleme de acestea.

Cauza acestui esec a fost albia ingusta a raului, care a fost blocata imediat de crengile de copac si de gunoaiele aduse de apa.Totodata, Gelu Iordache a spus ca asemenea inundatii au mai avut loc si in 1999, cand 18 case au fost distruse din temelie, mai multe persoane si-au pierdut viata in 1994 si in 1993 si ca aceste dezastre nu vor inceta pana cand nu se vor lua masuri in ceea ce priveste raul ce trece prin localitate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.