Opt taximetristi pirat au fost depistati, in capitala, luni, in cadrul unei actiuni in care au fost verificate peste 250 de taximetre, a declarat pentru NewsIn, seful Biroului Control Tehnic din Politia Rutiera, comisarul Calin Lupsa, care a mentionat ca actiunea va continua.

"Au fost aplicate 103 sanctiuni contraventionale in valoare de 128.040 lei, dintre care 84 s-au referit la activitatea de taximetrie", a mai spus Lupsa.

Potrivit acestuia, scopul urmarit a fost acela de a-i identifica si sanctiona pe cei care nu poseda documente legate de practicare a taximetriei in Bucuresti, persoane care, prin activitatile ilicite desfasurate, afecteaza bugetul si siguranta clientilor. Controalele s-au desfasurat in special in zonele de risc in ceea ce priveste pirateria din taximetrie: Gara de Nord, Gara de Est, Aeroportul Baneasa, zona marilor complexe comerciale si de agrement.

Buna credinta a taximetristilor a fost testata chiar de reprezentantii organizatiilor profesionale de profil, care se urcau in masini jucand rolul de virtual clienti. Astfel, acestia - multi dintre ei proprietari de firme de taximetrie sau chiar taximestristi - au avut ocazia sa vada cu ochii lor cum sunt refuzati direct daca solicita curse pe distante scurte, cum nu li se pune aparatul de taxat sau cum se negocieaza din start costul calatoriei.

Potrivit sefului Biroului Control Tehnic din Politia Rutiera, Calin Lupsa, peste 90 % dintre taximetristi nu aveau afisate la loc vizibil informatiile de transport si tarifele practicate sau nu aveau documente de transport. O alta problema, constatata in timpul actiunii, a fost cea a taximetristilor care aveau autoturismele inregistrate in localitati din zone limitrofe Bucurestiului, dar care practicau, totusi, taximetria in Capitala, incalcand astfel dispozitiile legii.

In timpul verificarilor, au fost depistati si opt taximetristi pirat, a caror inventivitate in a copia insemnele de pe masinile firmelor de taximetrie orginale i-a uimit pe politisti.

"Contrafacusera insemnele specifice de taxi, care se lipeau pe masini cu ajutorul unor suporti de plastic. Se asemanau foarte mult cu cele reale, astfel incat apareau nume de firme precum "Confortabil", in loc de "Confort" sau "Occidental" in loc de "Occident"", a declarat, pentru NewsIn, seful Biroului Control Tehnic din Politia Rutiera, Calin Lupsa. Amenzile aplicate de politisti s-au incadrat intre 25.000 - 50.000 de lei.

Lupsa a mai spus ca, in timpul actiunii, a fost depistat un taximetrist care are la activ 14 dosare penale pentru conducere fara permis, desi era angajat cu acte in regula la compania de taximetrie Sheriff Taxi.

Iulian Petcu, in varsta de 40 de ani, avea permisul suspendat inca din anul 2006, pentru ca fusese prins baut la volan, dar a continuat sa practice taximetria fara niciun fel de probleme.

Deficientele tehnice constatate la controlul in trafic au atras retinerea a cinci certificate de inmatriculare a vehiculelor destinate activitatilor de transport persoane in regim taxi. Au fost retinute 3 seturi de numere de inmatriculare pentru lipsa RCA si 1 permis de conducere pentru depasirea tramvaiului pe partea stanga.

"Pentru a evita situatii neplacute, recomandam tuturor persoanelor care vor sa utilizeze un taximetru, sa solicite doar vehicule autorizate, sa se informeze atent asupra tarifelor afisate pe portiere, sa solicite neaparat bonul fiscal la finalul cursei, document in baza caruia se pot depune eventualele reclamatii referitoare la calitatea serviciilor sau la comportamentul soferului", se arata intr-un comunicat al Politiei Capitalei, remis, marti, NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.