Procuroarele Cristescu si Hosu au incercat o vestita arestare de vineri seara, actionand la comanda politica.Ordonanta de retinere a fost emisa inainte ca Patriciu sa isi termine declaratia.Aparatorii lui Patriciu au depus plangere impotriva procurorilor care au instrumentat cazul.Presedintele Rompetrol a izbucnit in lacrimi la iesirea din sala de judecata.El a fost eliberat in noaptea de vineri spre sambata

Dinu Patriciu a fost pus in libertate, in noaptea de vineri spre sambata, de magistratii Tribunalului Bucuresti, care au apreciat ca omul de afaceri poate fi cercetat in stare de libertate in dosarul privind privatizarea Petromidia. Judecatorul desemnat, Alexandru Niculina, din cadrul Sectiei 1 Penala a Tribunalului Municipiului Bucuresti, a hotarat ca Dinu Patriciu nu reprezinta un pericol social si nu exista dovezi ca s-ar putea sustrage probe de la dosar sau sa se influenteze mersul anchetei.

Procurorii anchetatori, pioni dirijati din umbra

Ancheta in cazul Dinu Patriciu a fost accelerata in forta saptamana trecuta, dupa ce timp de un an, in dosarul cunoscutului om de afaceri, nu a fost miscata nici o pagina.Dinu Patriciu s-a prezentat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie joi dimineata, in jurul orei 10.00, iar audierea sa a durat mai bine de 18 ore. Procurorii au inceput instrumentarea acestui dosar dupa ce, in urma cu mai bine de un an, Administratia Prezidentiala a emis un memorandum semnat de Ion Iliescu si de doi dintre consilierii acestuia de la acea vreme: consilierul pe probleme de aparare, Ioan Talpes si un alt consilier, Paul Sarbu.

Comanda politica in acest caz este dovedita si de abuzurile savarsite de procuroarele care au instrumentat dosarul. Pe toata durata audierilor, atunci cand se aflau in dificultate in fata argumentelor oferite de aparatorii lui Patriciu, cele doua procuroare care au anchetat acest caz, Adriana Cristescu si Georgiana Hosu,din cadrul DIICOT paraseau sala de audieri si se duceau intr-un birou alaturat de unde li se dadeau instructiuni precise.

Aparatorii omului de afaceri au constatat cu surprindere ca de fapt, procuroarele erau doar niste pioni in cadrul audierilor, care primeau instructiuni clare referitoare la modul in care ancheta trebuia condusa. La finalul audierii maraton, presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol a fost retinut pentru 24 de ore, in baza unei ordonante emisa de cele doua procuroare, in noaptea de joi spre vineri, la ora 1.30. Patriciu a fost acuzat de evaziune fiscala, inselaciune si spalare de bani.

Reminiscentele procuraturii comuniste

Dupa ce Patriciu a parasit sediul Parchetului in noaptea de joi spre vineri, in jurul orei 4.00, a fost transportat in arestul IGP. El a fost dus la Parchet si in cursul zilei de vineri, in jurul orei 11.00, in calitate de invinuit. In tot acest timp, Patriciu a scris peste 65 de pagini in apararea sa, si a petrecut mai bine de 40 de ore in audieri, fapt ce, in orice alta tara, ar fi fost considerat o adevarata tortura. Maniera in care aceste audieri au decurs, aminteste de anchetele facute de procuratura comunista de trista amintire.

Aparatorul lui Dinu Patriciu, Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, a declarat ca ceea ce s-a intamplat la Parchet a fost o "experienta inedita din punct de vedere profesional si o calcare in picioare" de catre procurori a dreptului la aparare. De asemenea, Iordanescu a adaugat ca la dosar nu exista nici o proba "puternica" impotriva clientului sau si nici acte pentru incriminarea omului de afaceri.

Ceilalti doi aparatori ai lui Dinu Patriciu, Dan Nastrut si Ovidiu Budusan au precizat ca au prezentat instantei un referat care evidentiaza subtirimea probelor din dosar, dar mai ales abuzurile facute de procurori, dintre care cel mai grav fiind emiterea ordonantei de retinere inainte ca Patriciu sa fi terminat de scris declaratia olografa, fapt care dovedeste ca decizia in acest caz era deja luata si tot ceea ce s-a intamplat nu a fost decat teatru. Acest referat, cu caracter de plangere impotriva actelor procuroarelor a fost respins de procurorul sef de sectie, Gheorghe Muscalu, care s-a transformat in protector al procuroarelor ce au instrumentat cazul.

Aparatorii lui Patriciu au facut plangere impotriva rezolutiei date de Muscalu si au avut o intrevedere cu procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, cel in a carui competenta intra rezolvarea plangerii avocatilor. Cristian Iordanescu a relatat ziaristilor ca Ilie Botos s-a aratat mirat de ce se intampla in dosar si a declarat ca dupa stiinta sa dosarul trebuia sa se afle deja la Tribunalul Municipiului Bucuresti.

Arestarea de vineri seara s-a fasait

Dupa audierile din cursul zilei de vineri, Patriciu a parasit sediul Parchetului in jurul orei 20.30, cu o masina Dacia albastra, si a ajuns la Tribunal la ora 21.15, escortat de anchetatori. Aparatorii omului de afaceri au ajuns la Tribunal cu circa o jumatate de ora mai devreme decat clientul lor, in jurul orei 20.40.In cursul zilei de vineri, inainte de aducerea lui Patriciu, la Tribunalul Municipiului Bucuresti a fost mare agitatie. In interiorul tribunalului se faceau pregatiri si se luau masuri de "siguranta", oamenii de ordine ai institutiei oprindu-i pe ziaristii aflati acolo inca de la primele ore ale diminetii, sa se apropie de sala unde se credea ca va fi adus omul de afaceri Dinu Patriciu.

Desi ziaristii au incercat sa surprinda macar venirea omului de afaceri la tribunal, acest lucru nu a fost posibil. In lungile ore de asteptare, zvonurile si speculatiile care circulau pe holurile tribunalului, alimentate si de discutiile de culise ale functionarilor institutiei, se impleteau cu agresivitatea agentilor de ordine, care, fara sa isi decline identitatea, au incercat in mai multe randuri sa ii impiedice pe jurnalisti sa isi faca meseria. Si pentru ca accesul presei la informatiile referitoare la acest caz sa fie cat mai limitat cu putinta, s-a recurs si la o strategie de-a dreptul hilara. Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost introdus intr-o alta sala de judecata decat cea care era pregatita initial, adus de "mascati"prin spatele cladirii, iar in timpul sedintei secrete, usa salii de judecata a fost "pazita cu strasnicie" de aceleasi cagule negre.

Sedinta de judecata a inceput la ora 22.00 si s-a incheiat in jurul orei 1.50. Pentru ca ordonanta de retinere expira la 1.30, dupa aceasta ora, instanta i-a permis lui Dinu Patriciu sa iasa din boxa acuzatilor si sa stea in sala de judecata in perimetrul destinat persoanelor libere. In jurul orei 1.50, instanta s-a retras pentru deliberari. La ora 2.20, instanta a decis respingerea propunerii de arestare preventiva facuta de acuzare, motivand ca, pentru acuzatiile care i se aduc lui Patriciu, acesta poate fi cercetat in stare de libertate si ca probele nu conving ca acesta ar fi un pericol.

Imediat dupa pronuntarea deciziei, Patriciu a parasit sala de sedinta flancat de cei trei avocati, obosit, cu ochii in lacrimi, dar ridicand mainile in semn de victorie. Rudele si zecile de prieteni care venisera sa il sustina au izbucnit in ropote de aplauze. Intrebat care este opinia sa despre modul in care a fost instrumentat acest caz, unul dintre aparatorii lui Patriciu, avocatul Cristian Iordanescu, a sustinut ca abuzurile sunt foarte usor de depistat, in conditiile in care pana si ordonanta emisa vineri, la ora 1.30, in baza careia a fost retinut clientul sau, a fost emisa inainte ca Dinu Patriciu sa fi terminat de scris declaratia olografa pe care a inceput-o joi, la ora 10.00.

"Spre surprinderea mea, ca avocat, am aflat ca aceasta ordonanta s-a dat in timp ce Dinu Patriciu completa aceasta declaratie, fara sa i se fi stabilit calitatea de inculpat", a adaugat Iordanescu. Mai mult decat atat, faptul ca Patriciu a fost prezentat instantei vineri seara trezeste amintiri dureroase, din vremea procuraturii staliniste, atunci cand pentru a ascunde opiniei publice adevarul, sau pentru a elimina orice posibilitate de aparare a acuzatului, arestarile aveau loc la sfarsitul saptamanii.

Declaratii in lacrimi

Patriciu a declarat jurnalistilor ca arestarea sa era pregatita inca de la audierile care au avut loc la Parchet in cursul zilei de joi, si a precizat ca desi nu a fost supus unor rele tratamente, a fost umilit pe toata durata audierilor. De asemenea, vizibil marcat de ceea ce i s-a intamplat in ultimele zile, omul de afaceri a declarat ca in ciuda abuzurilor la care a fost supus, aprecierea corecta a instantei in cazul sau dovedeste ca Romania se apropie de UE si ca justitia romana incepe sa functioneze.

Patriciu a mai adaugat ca nu are adversari politici, dar ca este convins ca tot ce i se intampla este o lupta politica a unor grupuri de interese reprezentate de Ioan Talpes, motiv pentru care omul de afaceri a solicitat audierea lui Ioan Talpes si Ion Iliescu, pentru materialul acuzator redactat de acestia si care a stat la baza instrumentarii acestui dosar. Intrebat daca va cere daune pentru prejudiciile cauzate societatii prin audierile prelungite, Patriciu a declarat ca singurii care au dreptul sa ceara daune, in baza tratatelor de investitie sunt actionarii companiei. Inainte de a parasi sediul tribunalului, Patriciu a apreciat ca reforma justitiei trebuie continuata si ca nu ar mai trebui sa existe magistrati care sa actioneze la ordine politice. La final, Dinu Patriciu a multumit societatii civile pentru sprijinul acordat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.