Sunt sanse mari ca punctul de pensie sa creasca de la 697 lei la 763 lei, incepand cu 1 februarie, insa nu s-a luat nici o decizie in ceea ce priveste majorarile salariale pentru profesori, a declarat, pentru NewsIn, ministrul Muncii, Marian Sarbu.

"Avem semnale pozitive legate de aplicarea legii ce priveste majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, incepand cu prima zi a lunii februarie, insa totul depinde de introducerea si dezbaterea in Parlament a noului proiect de buget", a spus Sarbu.

Ministrul sustine ca cea mai mare problema pe care o ridica aplicarea acestei legi este legata de deficitul bugetar, ce se doreste a fi mentinut in limita a 1,7-2% din produsul intern brut (PIB).

"Pentru aplicarea acestei masuri este nevoie de o serie de resurse bugetare si nu dorim sa afectam tinta de deficit bugetar prevazuta pentru acest an", a mai spus Sarbu.

Deficit de 1,3 miliarde euro in 2009 la bugetul asigurarilor sociale

Reprezentantii Ministerului Muncii sustin ca este nevoie de cel putin 1,3 miliarde euro, in 2009, pentru a finanta deficitul bugetului asigurarilor sociale de la bugetul de stat.

Noul presedinte al Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Doina Parcalabu, a precizat, pentru NewsIn, ca pensiile ar urma sa creasca cu 9% de la 1 februarie, odata cu aplicarea legii ce priveste majorarea punctului de pensiei la 45% din salariul mediu brut.

Marian Sarbu nu este, insa, la fel de optimist in ceea ce priveste majorarile salariale cerute de profesori si sustine ca, deocamdata, se fac calcule legate de impactul financiar pe care il va avea aplicarea acestei masuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.