Majorarile salariale de 50%, care au fost legiferate anul trecut si promise cadrelor didactice, bat pasul pe loc. In timp ce guvernantii spun ca nu sunt bani suficienti, sindicalistii din invatamant sunt hotarati sa nu cedeze.
Saptamana trecuta, intre ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si liderii celor patru federatii sindicale din sistemul educational a avut loc o prima runda de negocieri, in incercarea de a transa chestiunea privind majorarea salariilor cadrelor didactice. Desi legea trebuia sa se aplice incepand cu 1 octombrie 2008, situatia tot mai proasta a bugetului Romaniei a determinat autoritatile sa dea inapoi. Dupa incercarea de blocare a legii prin ordonante, declarate neconstitutionale de justitie, noul Guvern incearca pe toate caile sa acorde o majorare salariala mai mica decat cea promisa. In urma negocierilor, s-a convenit ca salariile profesorilor sa fie majorate imediat ce se va construi si aproba bugetul alocat invatamantului. Doar pentru salariile universitarilor ministrul Andronescu nu cedeaza, subliniind ca o majorare de 50% pentru profesorii universitari este prea mare si imposibil de acordat in aceste momente.

Cu toate ca universitarii au spus initial ca nu vor face nici o concesie, vineri pretentiile acestora au mai scazut. Dupa destule discutii si variante propuse, sindicalistii din invatamantul superior au acceptat ca salariile pentru mediul universitar sa creasca intr-o prima etapa doar cu 30%. Prima majorare ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie a.c., iar pentru diferenta maririlor acordandu-se ca termen finele acestui an. Reamintim ca fara ceva foarte clar stabilit, universitarii nu exclud ca sesiunea de examene de iarna sa se amane, deci sa fie blocate din cauza neparticiparii cadrelor didactice universitare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.