Statutul de cetateni ai unui stat comunitar le confera compatriotilor aproape aceleasi drepturi cu italienii si spaniolii. Odata cu admiterea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, numarul compatriotilor care au decis sa solicite cetatenia italiana sau spaniola a scazut simtitor.

Potrivit datelor statistice oficiale, in Spania, dupa integrarea oficiala a Romaniei in UE, doar unul din o mie de cetateni romani a solicitat acordarea cetateniei spaniole.

Aceasta tara nu permite dubla cetatenie, astfel ca un asemenea demers implica renuntarea la documentele romanesti. In Italia, stat care permite dubla cetatenie, procentul compatriotilor care solicita documente italiene este de asemenea in scadere.

In anul 2007, doar 3.509 romani au primit cetatenia italiana. La acea data, comunitatea romaneasca din Peninsula numara in jur de 650.000 de persoane.

„Am obtinut cetatenia prin casatorie”

Alina Benescu, de 34 de ani, din Braila, si Toni Moles, de 37 de ani, din Castellon, s-au cunoscut in urma cu sapte ani si s-au casatorit la foarte putin timp dupa aceea. Dupa aproximativ doi ani de casnicie, Alina a depus actele pentru a deveni cetatean spaniol, chiar daca a fost obligata sa renunte la cetatenia romana.

„Am fost putin dezamagita la inceput. A durat cam un an pana mi-au eliberat actele de cetatean spaniol. Stiu ca in sufletul meu voi fi intotdeauna romanca, dar, cum nu cred ca voi mai parasi Spania, stiu ca am facut alegerea corecta”, explica romanca.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.