Electrocentrale Galati a trecut, marti dimineata, la functionarea mixta gaze-pacura, in scopul continuarii furnizarii de energie termica in parametri normali catre societatea locala de termoficare Apaterm SA, dupa reducerea cu 40% a volumului de gaze primit.

Directorul general al Electrocentrale Galati, Tudor Petre, a anuntat, marti, ca unitatea a inceput sa primeasca cu 40% mai putine gaze naturale din cursul diminetii, transmite corespondentul NewsIn.

Pentru a contrabalansa scaderea cantitatii de gaze primite, CET a inceput sa utilizeze si pacura, astfel incat productia de energie termica sa ramana in parametrii normali. Potrivit lui Petre, CET foloseste, de marti dimineata, doua treimi gaze naturale si o treime pacura, stocurile centralei acoperind consumul pentru urmatoarele doua saptamani.

Totusi, prefectul judetului Galati, Gabriel Panaitescu, a tinut sa ii linisteasca pe cetateni. "Este un foc de paie. Nu sunt probleme deocamdata", a declarat, marti, Panaitescu.

Producatorul de agent termic Electrocentrale Galati poate functiona pe gaz metan si pacura, acestia fiind combustibilii de baza. Unitatea mai preia, insa, gaz de cocs si gaz de furnal de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati. CET produce energie electrica si energie termica. Pe partea de electricitate, are o putere instalata de 535 megawati pe ora, insa 160 de megawati ora sunt in plan de casare. In ceea ce priveste energia termica, termocentrala are o putere instalata de peste 700 de gigacalorii pe ora. Agentul termic produs este furnizat in exclusivitate societatii edilitare Apaterm SA, care distribuie apa calda si caldura consumatorilor casnici si industriali din municipiul Galati.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat majorarea, la 1 ianuarie 2009, a pretului de productie afisat de CET Galati la energia termica, scumpire care se reflecta si in pretul de facturare pentru populatie. Astfel, de la aceeasi data, galatenii platesc 140 de lei pe gigacalorie, in loc de 120 de lei, cat au platit pana la sfarsitul anului 2008. "Pretul de productie pentru Galati aprobat de ANRE este de 158,31 lei pe gigacalorie. La acest pret se adauga 82 lei pe gigacalorie distributia energiei termice catre populatie, rezultand un pret de productie total de 240,31 lei pe gigacalorie. Din acest pret se fac urmatoarele compensari: 59,61 lei pe gigacalorie de la Guvern pentru combustibil si 40,70 lei pe gigacalorie reprezentand subventia acordata de Primarie. Deci total subventii 100,31 lei pe gigacalorie. In aceste conditii, pretul de facturare pentru populatie este 140 lei pe gigacalorie", declara pe 16 decembrie primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, anticipand hotararea de Consiliu Local privind scumpirea gigacaloriei.

Ministerul Economiei a anuntat, marti, ca Gazprom a sistat complet livrarile de gaze prin statia Iasccea 2 si prin urmare statia a fost inchisa pentru a evita depresurizarea, iar Transgaz a luat masuri speciale pentru a rezolva situatia de criza. "Ca urmare a sistarii, a fost necesara inchiderea completa a statiei de import pentru evitarea depresurizarii conductelor de transport. Cantitatea de gaze naturale intrata prin acest punct este de 4,7 milioane mc/zi", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Ulterior, premierul Emil Boc a declarat ca niciun cetatean nu va avea de suferit din cauza crizei gazelor, insa probleme ar putea aparea daca temperaturile scad sub -15 grade. Premierul a precizat ca una dintre masuri va fi reducerea consumului de gaze la CET-uri, care vor utiliza in perioada urmatoare pacura si carbune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.