Lucrarile de reabilitare a Bastionului Theresia din Timisoara, pe partea detinuta de primarie vor putea incepe in primavara lui 2009, cu mai bine de jumatate de an intarziere, dupa ce si ultimul chirias- patronul unui restaurant- a parasit locatia, transmite corespondentul NewsIn.

Proprietarul restaurantului SC Complex Bastion SRL, cunoscut ca si „Crama Bastion”, a anuntat la finele anului trecut ca va parasi locatia pe care o are in chirie din 1970, pentru ca reabilitarea cetatii sa poata incepe. El platea lunar 15.000 de lei Primariei Timisoara. Totusi, el a anuntat ca va da in judecata primaria pentru ca i s-a facut o nedreptate.

”In 2006 am primit o adresa de la primarie prin care ne spunea ca trebuie sa parasim bastionul. Am negociat cu cei de la primarie si ne-au promis alt spatiu, pe care nu ni l-au mai dat. In februarie 2008 eu le-am zis ca parasesc localul daca imi prelungesc contractul pe 15 ani. Au facut-o insa m-au pus sa platesc niste penalizari de miliarde de lei, la care s-au adaugat si penalizarile pe care firma germana (n.r, care reabiliteaza bastionul) le cere pentru ca lucrarile nu au inceput la timp. Am dat faliment din cauza lor. O sa plec, ce pot sa fac, dar ma voi judeca cu ei. O sa cer in instanta prelungirea contractului, ca sa ma pot intoarce aici”, a declarat administratorul restaurantului, Vasile Popeiu.

Chiriasul spune ca din 1970, de cand ocupa acest loc a investit in bastion in lucrari de reabilitare si reconsolidare si a schimbat instalatiile. Acum, primaria poate incepe lucrarile, care trebuie finalizate pana in noiembrie 2009, potrivit contractului cu constructorul german. Lucrarile la ambele parti ale bastionului trebuia sa inceapa concomitent.

Reabilitarea Bastionului din Timisoara inainteaza destul de greu si pe partea detinuta de Consiliul Judetean (CJ) Timis. Aici, lucrarile au inceput in vara anului trecut. Doua treimi din vechea cetate este in administrarea CJ Timis, iar o treime- la Primaria Timisoara. „Lucrarile au o intarziere de cateva saptamani, cauzata de schimbarea solutiilor, dar vor fi gata pana in noiembrie 2009”, a declarat presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc.

De reabilitarea bastionului se ocupa constructorul care a refacut Castelul Neuschweinstein, din apropiere de Munchen.

Dupa ce vor fi gata lucrarile, administratia judeteana vrea ca in curtea Bastionului sa functioneze un amfiteatru cu scena pentru spectacole, terase in trepte si spatii comerciale. Pe cladire vor fi amenajate terase, pavilioane cu pereti din sticla si zone de agrement.

Bastionul Theresia reprezinta ruinele vechii cetati a Timisoarei si a fost ridicat in anii '30, in stil baroc. Dupa 1970, aici au fost mutate colectiile de etnografie banateana ale Muzeului Banatului, un muzeu tehnic, colectiile vechi ale Bibliotecii Judetene.

Reabilitarea fortificatiei se realizeaza cu finantare PHARE 2005 de dezvoltare regionala. Valoarea contractului de executie este de 9,7 milioane de euro, din care 5 milioane din fonduri PHARE, 1,6 milioane de euro de la Guvern, iar 3 milioane de euro reprezinta finantarea locala a Consiliului Judetean si Local Timisoara. Termenul de finalizare a proiectului este 30 noiembrie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.