Militarul roman ranit, sambata, in Afganistan a fost operat la spitalul din Kandahar, iar starea sa este stabila, a declarat, duminica, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii Nationale (MAp), Andreea Dumitru.

"Soldatul voluntar Nicolae Paraschiva a suferit un traumatism cranio-cerebral, in timpul misiunii de interventie rapida, insa, acum, dupa operatie este stabil hemodinamic", a mai spus Dumitru.

Alaturi de Paraschiva se mai aflau inca trei militari romani, doi dintre acestia fiind dusi la Kandahar, dar au fost externati imediat, deoarece nu au suferit rani grave, iar cel de-al treilea a fost supus unui control medical la Qalat, conform purtatorului de cuvant al Ministerului Apararii Nationale.

Aceeasi sursa a mai precizat ca militarii, care faceau parte din Batalionul 30 Vanatori de Munte "Dragoslavele", se aflau in plin proces de rotatie cu militarii Batalionului 21 Vanatori de Munte Predeal.

Reamintim ca militarul roman Nicolae Paraschiva, din Batalionul 30 Vanatori de Munte "Dragoslavele", a fost ranit, sambata, in Afganistan, in timp ce se afla in misiune alaturi de mai multi soldati americani, la circa 50 de kilometri de baza din Qalat, conform unui comunicat al Ministerului Apararii Nationale.

Nicolae Paraschiva executa o misiune de interventie rapida intr-o patrula mixta, impreuna cu o echipa genistica americana. Autovehiculul usor blindat de tip Humvee, in care se afla, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, militarii fiind atacati concomitent cu focuri de armament usor de infanterie si lovituri de aruncator de grenade antitanc.

Militarul ranit a fost evacuat de urgenta pe calea aerului la spitalul din Kandahar, unde beneficiaza de asistenta medicala specializata. Conducerea Ministerului Apararii Nationale a precizat, sambata, ca monitorizeaza evolutia starii de sanatate a militarului ranit si tine legatura permanent cu familia acestuia.
Conform procedurilor standard de operare in astfel de situatii, zona a fost imediat securizata.

Incidentul s-a petrecut in jurul orei 16.00, ora Romaniei, pe autostrada A1, la aproximativ 50 de kilometri de baza Lagman, Qalat.

Imprejurarile producerii evenimentului sunt cercetate de o comisie a Batalionului 30 Vanatori de Munte "Dragoslavele", condusa de seful de stat major al unitatii.

Romania, care are 822 de soldati in Afganistan, in cele doua misiuni din aceasta tara, ISAF si Enduring Freedom, a pierdut opt militari de cand participa la operatiunile din aceasta. Anul trecut, trei soldati romani si-au pierdut viata in Afganistan si mai multi au fost raniti.

In 2008, romanilor li s-a incredintat conducerea unui Task Force, adica a unui batalion multinational fixat in provincia Zabul, din sudul Afganistanului. Sub comanda romaneasca se gaseste si un contingent american, impreuna indeplinind misiuni de patrulare si de control al punctelor importante din zona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.