De la popularele carnavaluri din Venetia si Koln sau cursele cu tauri din Pamplona, pana la festivalul de jazz de la Montreux sau targurile de Craciun, Europa ofera destinatii interesante in fiecare luna a anului, pe calendarul de cultura de divertisment din 2009.

Astfel, an de an, in Europa se desfasoara o suita de manifestari traditionale, care conserva obiceiuri specifice fiecarei regiuni, noteaza NewsIn.

Sfarsitul lunii ianuarie are evenimente dedicate sezonului rece, Festivalul Zapezii din Kiruna, Suedia, fiind unul dintre cele mai apreciate si mai mari evenimente de gen de pe continent. In anul 2009, festivalul va avea loc intre 27 ianuarie si 1 februarie si va oferi, ca de obicei, o competitie de sculptura in zapada, o cursa cu sanii trase de caini si una cu reni, precum si o expozitie care va avea ca punct de atractie cel mai mare iglu din lume.

Luna februarie este perioada in care se desfasoara majoritatea carnavalurilor europene, printre cele mai mari si mai cunoscute fiind Carnavalurile de la Nisa (13 februarie-1 martie), Venetia (13-24 februarie) si Koln (19-25 februarie).

Luna martie este dedicata unuia dintre cele mai mari evenimente din Spania, cunoscut inca din secolul XVIII drept Las Fallas, o combinatie de carnaval si fiesta, cu desfasurari de forte pe toata durata lunii martie, dar care se concentreaza in special in intervalul 15-19 al acestei luni. Procesiunile de figuri alegorice, in costume traditionale, marsurile orchestrelor, luptele cu taurii si jocurile de artificii spectaculoase au ca punct de pornire sarbatoarea din ziua Sfantului Iosif (San Jose, in spaniola), patronul breslei dulgherilor, celebrat an de an pe data de 19 martie.

Luna aprilie, dedicata sarbatorilor pascale (Duminica Invierii are loc in 2009 pe data de 12 aprilie pentru protestanti si catolici si pe 19 aprilie, pentru crestinii ortodocsi), este marcata de celebrari similare in toata lumea crestina. In Sevilla (Spania) are loc "Semana Santa", (Saptamana Mare, la ortodocsi), un interval in care "Cofradías" (enoriasii diverselor biserici ale orasului) marsaluiesc pe trasee bine stabilite, de la propria biserica, pana la Catedrala din Sevilla si inapoi, pe cel mai scurt traseu cu putinta, asa cum a decretat Cardinalul Niño de Guevara, inca din secolul XVII. In Grecia, tara ortodoxa prin traditie, Saptamana Mare (Megali Evdomada) e dedicata postului si serviciilor religioase. Duminica Invierii (Kyriaki tou Paska), in schimb, este celebrata cu friptura de miel si oua rosii, masa care aduna, traditional, membrii intregi familii. Petrecerile sunt stropite din belsug cu vin si includ muzica si dansuri.

Ultima luna a primaverii, reuneste festivaluri de muzica din cele mai diverse genuri. Unul dintre acestea incepe la sfarsitul lunii aprilie, in ziua de 28 si dureaza pana pe 4 mai. "Cheltenham International Jazz Festival" - unul dintre cele mai bine cotate festivaluri de gen din Anglia - se desfasoara in Gloucestershire si ofera un program ambitios, cu nume sonore ale muzicii jazz internationale si britanice, intr-o traditie care s-a legat de 10 ani. De asemenea, in intervalul 12 mai - 3 iunie are loc "The Spring International Music Festival" - unul dintre cele mai importante evenimente dedicate muzicii clasice europene, care are loc anual la Opera Nationala din capitala Cehiei.

Vara incepe cu festivalul de la Zurich, care se va desfasura in 2009 in intervalul 19 iunie - 20 iulie. Manifestarea reuneste artisti din mai multe domenii - teatru, muzica moderna si clasica, arta si performance-uri, in cele mai prestigioase institutii de cultura din orasul elvetian.

"The Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts", din Somerset, Anglia, cunoscut sub denumirea de Glastonbury sau Glasto, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzica, teatru, varieteu si circ din lume, se va desfasura in intervalul 24-28 iunie anul viitor. De la muzica la sport: intre 22 iunie si 5 iulie se desfasoara "The Wimbledon Tennis Tournament" din Londra, unul dintre cele mai prestigioase evenimente sportive din lume.

Luna iulie aduna doua evenimente celebre: "Los Sanfermines", sarbatoarea de San Fermin, ce se desfasoara la Pamplona, Spania si cuprinde celebra cursa cu tauri, un ritual care se desfasoara an de an intre 6 si 14 iulie si Festivalul de jazz de la Montreux, din Elvetia, care va avea loc intre 3 si 19 iulie.

In ultima saptamana a lunii iulie are loc, anual, festivalul medieval de la Sighisoara, care reuneste artisti plastici, trupe de teatru si de circ care reinvie atmosfera celei mai bine conservate cetati medievale din Romania.

In ultima miercuri din ultima saptamana a lunii august, vizitatorii orasului Bunol din Valencia, Spania, au ocazia sa ia parte, timp de o zi, la atmosfera incinsa de bataile cu rosii din cadrul evenimentului "La Tomatina". In 2009, acest eveniment va avea loc pe 26 august.

La sfarsitul verii are loc Festivalul Wagner de la Bayreuth, Germania, un eveniment de elita al muzicii clasice, care se tine anual in teatrul neconventional construit la indicatiile celebrului compozitor german (programarea festivalului nu a fost confirmata inca).

In prima zi a lunii octombrie, gurmanzii pot admira si gusta din retetele de ciocolata preparate cu ocazia "Salon du Chocolat" din Port de Versailles, Paris. Oktoberfest-ul de anul viitor, celebra sarbatoare bavareza a berii, se va desfasura in intervalul 19 septembrie-4 octombrie, in Munchen, Germania.

Targurile cu produse specifice perioadei sarbatorilor de iarna se deschid, traditional, la finalul lunii noiembrie si se inchid in apropierea Ajunului Craciunului, in toate zonele cu populatie vorbitoare de limba germana. In Germania, unele dintre cele mai pitoresti locatii includ orase ca Esslingen, Heidelberg, Lubeck (oras din patrimoniul UNESCO).

Intre 8 si 21 decembrie, in Helsinki (Finlanda), are loc Targul de Craciun al Sfantului Thomas. Marfurile - mancaruri traditionale si tot felul de obiecte artizanale - sunt expuse in locuri special amenajate din Parcul Esplanade, situat in centrul orasului.

Potrivit NewsIn, anul 2009 marcheaza o dubla celebrare pentru lituanieni: castigarea statutului de Capitala europeana a culturii pentru orasul Vilnius (alaturi de orasul Linz, din Austria), precum si implinirea a 1.000 de ani de la prima mentionare in documente a numelui tarii (in Analele din Quedlinburg, Germania, in sec. XI), sarbatoare care a fost numita "Milennium". Printre manifestarile dedicate evenimentului se numara si gazduirea in parcul Vingis, din Vilnius, intre 10-11 iulie, a unui Festival european de muzica electronica, Creamfields.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.