Daca noul guvern isi va respecta programul, o parte dintre problemele scolii romanesti, cum ar fi criza locurilor in gradinite si infrastructura, ar putea fi ameliorate in 2009, insa, pe de alta parte, este posibil ca majorarile salariale promise inainte de alegeri sa nu se aplice.

Nu sunt bani pentru marirea salariilor

In ciuda faptului ca noii guvernanti au anuntat, inainte de alegeri, ca vor pune in aplicare, retroactiv, legea prin care salariile angajatilor din invatamant se majoreaza cu 50%, aceasta promisiune ar putea sa nu fie respectata. "Am votat legea cresterilor salariale, dar nu am stiut ca nu sunt bani la buget", a declarat, dupa primele sedinte de guvern, ministrul pesedist Ecaterina Andronescu, citat de NewsIn. Legea 221/2008, privind majorarea salariilor, a fost propusa chiar de PSD, care a mai promis si investitii in educatie de 62 de miliarde de euro. La mai putin de o luna dupa promisiunile electorale, guvernul a anuntat ca majorarile trebuie anulate, pe fondul crizei economice.

In cazul in care Legea 221 nu va fi aplicata, noul an ar putea incepe cu ample proteste ale sindicalistilor din educatie. "Daca nu se respecta legea, declansam greva generala pe termen nelimitat", ameninta liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea.

Organizarea examenelor nationale va fi, din nou, modificata

O alta problema ar putea-o ridica organizarea examenelor nationale, respectiv tezele unice si bacalaureatul din 2009. Potrivit metodologiei aprobate in 2008 de minister, tezele unice se vor organiza semestrial, iar notele obtinute de elevi vor avea o pondere de 50% din media admiterii la liceu. Noul ministru a mentionat, la investire, ca nu este de acord cu organizarea de examene nationale inainte de finalizarea unui ciclu de scoala, precizand ca, in opinia sa, notele astfel obtinute nu sunt relevante la admitere.

Deasemenea, noul ministru este de parere ca si organizarea bacalaureatului trebuie modificata. Inainte de examenul din 2008, Andronescu cerea Ministerului Educatiei sa scoata de la bacalaureat textele nonliterare de la probele de verificare a aptitudinilor de comunicare. Totodata, Andronescu se numara printre cei care l-au acuzat pe fostul ministru Cristian Adomnitei pentru proasta organizare a examenului. Una dintre propunerile pe care a facut-o, la momentul respectiv, Ecaterina Andronescu a fost organizarea examenului in cadrul universitatilor.

Pana la adoptarea unei noi metodologii, elevii se pregatesc dupa cea adoptata de fosta conducere a ministerului, similara celei dupa care a fost organizat bacalaureatul in 2008. Modelele de subiecte pentru probele orale ale examenului au fost deja publicate pe site-ul http://subiecte2009.edu.ro, iar biletele de examen vor contine inclusiv texte nonliterare la prima vedere. Pentru proba de limba si literatura romana, de exemplu, subiectele contin texte din scriitori consacrati, dar si fragmente din Constitutia Romaniei. Examenul va avea loc intre 22 iunie si 9 iulie, iar elevii asteapta ca subiectele pentru probele scrise sa fie publicate pe internet.

Noi promisiuni in programul de guvernare

Dintre problemele invatamantului romanesc, in 2009 ar trebui, conform programului de guvernare Boc, sa fie ameliorate criza locurilor in gradinite, abandonul scolar, violenta printre elevi si starea proasta a infrastructurii scolare, mai arata NewsIn.

Astfel, potrivit programului, invatamantul preuniversitar obligatoriu va ajunge sa cuprinda toti copiii din Romania, in conditiile in care, in prezent, jumatate dintre ei nu urmeaza nicio forma de educatie, iar 75% dintre cei din mediul rural nu au urmat liceul in 2007. Punctual, guvernul vrea sa elimine abandonul scolar din invatamantul obligatoriu, iar cel putin 85% dintre tineri sa fie absolventi de studii liceale.

Guvernul a mai promis ca vor fi construite gradinite noi care sa cuprinda toti copiii intre 3 si 5 ani si se doreste ca peste 80% dintre ei sa mearga la gradinita, iar grupa pregatitoare sa fie obligatorie. In prezent, deficitul de locuri in gradinite este estimat la aproximativ 300.000 de locuri.

In privinta reabilitarii cladirilor, s-a anuntat ca acest lucru va fi realizat pana in 2010. Astfel ar urma sa fie eliminata, cel putin teoretic, problema unitatilor scolare care nu primesc autorizatie sanitara de functionare, dupa ce, in 2008, s-au aflat in aceasta situatie, pe 15 septembrie, nu mai putin de 9.000 de scoli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.