Pentru acesti romani, revenirea acasa nu reprezinta insa o alternativa de luat in seama. Cel mai des, ei se indreapta catre alte tari dupa ce raman fara un loc de munca in Spania.

Chiar daca Romania a devenit tara membra a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, romanii au in continuare nevoie de vize pentru a putea merge in tari precum Statele Unite ale Americii sau Canada. O solutie pentru a scapa de vize o reprezinta obtinerea rezidentei si ulterior a cetateniei spaniole, insa aceasta procedura este una complicata si de durata.

Emigrant la varsta a treia

Ultimul gand al suceveanului Gheorghe Bulina, la cei 70 de ani ai sai, este sa ajunga in America. Romanul se poate lauda ca, pana la aceasta varsta, a mai trait in Germania, Italia, Ungaria, Rusia, iar acum in Spania. Insa, mereu si-a dorit sa poata ajunge in Statele Unite ale Americii.

„Stiu ca va fi foarte greu sa ajung acolo, dar tot mai am speranta ca cineva sa se indure de una dintre ultimele dorinte ale unui batranel care si-a dorit toata viata sa vada America, si sa-l ajute sa obtina viza”, spune el.