Cristian Tudor Popescu vrea reformarea Clubului Roman de Presa tocmai cind statutul nu-i mai permite sa fie presedinte

De doua luni, Cristian Tudor Popescu nu mai are dreptul sa fie presedintele Clubului Roman de Presa deoarece nu indeplineste conditiile cerute de statutul organizatiei. Popescu sustine ca este acum presedinte interimar, "la rugamintea colegilor din Consiliul de Onoare", pina la organizarea de noi alegeri. Acestea se vor desfasura in luna septembrie, dar dupa reguli schimbate. Care sa-i permita lui Cristian Tudor Popescu sa candideze din nou.

Cristian Tudor Popescu a pierdut dreptul de a reprezenta "Adevarul" in Clubul Romand de Presa (CRP) cu doua saptamini inainte de a parasi redactia din Casa Presei, atunci cind a renuntat la functia de redactor-sef. Ba, mai mult, noul ziar al sau, "Gindul", nu este inca membru al respectivului organism, astfel ca nu are dreptul de a avea reprezentant nici macar in Adunarea Generala.

Cu toate acestea, Popescu reprezinta in continuare interesele clubului. "Din martie sint doar presedinte interimar, pina la organizarea de alegeri", a declarat pentru "Evenimentul zilei" directorul cotidianului "Gindul". Desi statutul nu-i permite nici macar sa faca parte din CRP, el sustine ca a ramas "la rugamintea colegilor". "Imediat dupa ce am demisionat din functia de la "Adevarul" am convocat Consiliul de Onoare si le-am comunicat ca este obligatoriu sa organizeze noi alegeri. Ei mi-au spus "ramii pentru ca asa vrem noi" si ei sint cei care au propus schimbarea statutului astfel incit sa pot ramine in continuare presedinte", sustine Cristian Tudor Popescu.

"Poate nici nu mai candidez"

Realizarea de modificari la statut este motivul pentru care convocarea Adunarii Generale a CRP a fost aminata din luna martie pina pe 11 iunie. Doar ca, spune Cristian Tudor Popescu, schimbarile vor fi mai ample decit modificarea criteriilor de eligibilitate a conducerii: "Vrem sa asezam pe picior de egalitate jurnalistii si patronatele. Este o masura de deschidere a CRP catre realitatile din presa momentului, astfel incit sa fie reprezentativ pentru toata lumea". Presedintele, acum interimar, al CRP sustine ca nevoia de reformare a Clubului vine din aparitia unei noi generatii de jurnalisti. "In 1998, la infiintare, CRP era un organism elitist, care cuprinde exclusiv sefi de presa, pentru ca nu voiam sa-si faca aparitia tot felul de persoane neavenite. Dar, dupa crizele din ultima jumatate de an, am descoperit ca jurnalistii tineri nu sint reprezentati in CRP", a afirmat C.T. Popescu.

Directorul ziarului "Gindul" sustine ca, de fapt, nu este nici o legatura intre modificarea Statutului CRP si imposibilitatea sa de a mai candida la functia de presedinte: "Reformarea este absolut necesara pentru ca s-a ajuns sa se spuna ca CRP este format din baronii presei".
Cristian Tudor Popescu spune ca Adunarea Generala din 11 iunie va aproba modificarile statutului, iar noile alegeri vor fi organizate in luna septembrie. El sustine chiar ca exista posibilitatea sa nu mai candideze la un nou mandat: "Timp de doi ani si jumatate am dus o munca infernala aici, fara sa primesc vreun sfant. Nu stiu daca ma mai inham la asta inca o data".

Organizatie controversata

CRP este o organizatie neguvernamentala infiintata in 1998, dupa ce, timp de un an si jumatate a functionat in cadrul Fundatiei ELITA a lui Mihai Tatulici. Reprezentantii organizatiei au fost acuzati, in perioada 2000-2004, ca au fost pirghia prin care guvernare a exercitat presiuni asupra patronatului din presa, CRP fiind intermediarul prin care se stabilea si impartirea publicitatii de la stat.

Clubul nu cuprinde toate institutiile de presa centrale. "Academia Catavencu" si, mai apoi, "Cotidianul" au refuzat sa faca parte din CRP. Doru Buscu, directorul editorial al celor doua publicatii, a declarat pentru "Evenimentul zilei" ca "in CRP sint oameni a caror lipsa de verticalitate si morala fac organizatia sa fie incompatibila cu idealurile noastre". Printre "incompatibili", Buscu i-a nominalizat "generic" pe Mihai Tatulici si Horia Alexandrescu. Buscu este de parere ca CRP nu ar trebui reformat, ci desfiintat. "Numele ar trebui aruncat in foc ca insemnele unui regim nepopular. Este cazul sa avem un organism dupa modelul celor din tarile cu experienta, sa reprezinte interesele reale ale jurnalistilor, nu ale unui grup de smecheri".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.