Pentru a controla stresul, trebuie mai intii sa separati ceea ce puteti influenta de ceea ce este in afara puterilor voastre. Organizarea, planurile de actiune, delegarea de competente sint unele dintre strategiile care au dat rezultate in a controla stresul.

Specialistii in psihiatrie recomanda ca dupa fiecare experienta stresanta sa va faceti un plan pentru a-i face fata pe viitor. Insa mai intii trebuie separate lucrurile pe care le puteti influenta de cele pe care nu le puteti influenta. "Chiar daca esti stresat de amenintarile teroriste, trebuie sa fii constient ca nu ai cum sa le influentezi. Daca, insa, copilul nu mai invata, acesta este un factor de stres in care trebuie sa te implici punind la punct o strategie, un plan de actiune. Exact ca in cazul unui proiect cu etapizare, cu obiective de etapa", detaliaza solutiile de management ale stresului Radu Mihailescu, medic primar psihiatru la Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia" din Capitala.

Un alt exemplu de control al stresului este si cazul unui proaspat conducator auto. "In primele sase luni, este teribil de stresant sa conduci. Asa ca recomand trezirea in weekend, cind drumurile sint libere, simbata la 5 dimineta, spre exemplu, si parcurgerea traseului obisnuit, de mai multe ori. Asta va ajuta sa faceti mai usor fata stresului provocat de condus", mai recomanda specialistul in psihiatrie.

Stresul tulbura somnul si viata sexuala

Daca actiunea factorilor de stres se termina si totusi ramine un reziduu emotional, atunci poate interveni partea anormala, patologica, cind manifestarile stresului se agraveaza. Cind apar foarte multe situatii stresante intr-o anumita perioada de timp, zi, luna, an, organismul se epuizeaza si apar tulburarile de stres. In functie de structura de personalitate a fiecaruia dintre noi, manifestarile difera. In general, tulburarile de stres au o componenta anxioasa majora, se manifesta prin tulburarea marilor bioritmuri (apar insomnii, scaderea apetitului sexual si alimentar).

Presiunea minutelor si a secundelor

Stresul timpului este cel mai greu, pentru ca presiunea minutelor si a secundelor este ingrozitoare. Nu ai cum sa dilati timpul. "Din aceasta cauza, jurnalistii fac parte din categoria celor mai stresati oameni. La ei totul trebuie facut acum. O astfel de problema se gestioneaza mai intii pe cont propriu, prin strategii de organizare a timpului. In ultima instanta, atunci cind urmarile sint dramatice, solutia ultima este schimbarea profesiunii", este de parere psihiatrul.

Si managerii fac parte din categoria oamenilor stresati tot din cauza timpului. "Sint tot soiul de secrete. Daca vine un fax, spre exemplu, trebuie sa ii raspunzi imediat. Daca faci un teanc de faxuri, ai un factor de stres in plus. Hirtiile se rup, nu se stocheaza. Multe persoane cad in pacatul de a gindi ca sint singurii care pot face anumite lucruri, si asta este o problema pe care o au multi manageri. In astfel de situatii, solutia este delegarea de competente", concluzioneaza specialistul in psihiatrie.

Ce cistigi din stres

Stresul se raspindeste asemenea virusilor, in orice societate, indiferent daca este bogata sau saraca, si in orice familie, insa are si o parte pozitiva foarte importanta. "Intilnirea noastra cu stresul are o finalitate pozitiva, de adaptare, pentru ca in momentul in care se schimba ceva in mediul inconjurator, iar aceasta schimbare este interpretata de creierul nostru ca o amenintare, se declanseaza sindromul general de adaptare. Daca nu am avea acest exercitiu, nu ne-am putea adapta. Am sta pe calea ferata si ar veni trenul peste noi", concluzioneaza dr. Radu Mihailescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.