Haralamb Zinca, pe numele sau real Hary Isac Zilberman, decedat de Craciun, a fost inhumat luni, la pranz, la Cimitirul Evreiesc din Capitala, in prezenta vaduvei sale, Stela, a fiului sau, regizorul Andrei Zinca si a catorva zeci de rude si prieteni.

Slujba de inmormantare a fost oficiata dupa ora 12.00 la capela Cimitirului Evreiesc din zona Eroii Revolutiei din Bucuresti. Cei doi cantori, Iosif Adler si Ghidu Bruckmeyer, au vorbit despre raposat si s-au rugat si pentru familia pe care a lasat-o in urma, slujba fiind oficiata atat in iudaica, cat si in romana.

Printre cele circa 50 de persoane prezente la inmormantare, s-au aflat scriitorii Dorel Dorian, George Chirila si Ion Ochinciuc, care au luat cuvantul pentru a vorbi despre prietenul lor Haralamb Zinca, precum si Irina Cajal Marin, directorul de imagine al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. Rudele si prietenii au depus flori pe mormantul lui Haralamb Zinca, iar familia regizorului Radu Mihaileanu a trimis o coroana.

"S-a stins un om deosebit, prea putin cunoscut pentru meritele lui si cu prea putini dintre sutele de mii de cititori ai sai de fata", a luat cuvantul Dorel Dorian, care a evocat modul in care l-a cunoscut pe Haralamb Zinca la Bucuresti. Dorian a vorbit despre plecarea lui Haralamb Zinca pe front si despre dorinta acestuia ca, astfel, sa-si razbune fratele decedat de tuberculoza. El a mai facut trimitere si la activitatile derulate de Zinca pentru a-si putea sustine traiul, care au inclus si munci extrem de grele, pe santier.

Potrivit declaratiilor facute de Dorel Dorian, Haralamb Zinca a absolvit Scoala de Literatura "Mihai Eminescu", pe care a terminat-o in 1951, cu Diploma de Excelenta, si a fost, ulterior, secretar general al Gazetei Literare.

Scriitorul a mai povestit despre cartile publicate de cel disparut. El a amintit romanul "Ora H", despre care chiar Zinca spunea ca "este o carte in care nu minte despre 23 august" si care era distrusa de regimul aflat la putere deoarece avea un foarte mare succes la public si din cauza subiectului abordat.

Astfel, potrivit lui Dorian, Zinca spunea, la momentul respectiv, ca "trebuie sa muncim cat mai suntem lasati sa muncim", avand si o serie de principii calauzitoare in viata, intre care primul era "sa indraznesti sa fii curajos".

Despre Haralamb Zinca a mai vorbit si poetul George Chirila, care a prezentat un omagiu din partea Uniunii Scriitorilor si a spus ca marele disparut era "un suflet nobil", care a avut o viata extrem de agitata si a luptat pe mai muilte fronturi pentru a izbandi.

"Avea incontestabil o inima de aur", a spus si scriitorul Ion Ochinciuc, precizand ca, intre el si Haralamb Zinca a fost o relatie de prietenie speciala si ca nu au concurat niciodata, desi cartile lor "se aflau pe aceleasi rafturi din librarii".

El a tinut sa sublinieze si calitatile cele mai remarcabile ale lui Zinca si anume faptul ca acesta era un om "respectuos, intelegator, de o rara delicatete sufleteasca".

Calitatile lui Haralamb Zinca au fost apreciate si de Nicolae Manolescu, critic literar si presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), si de Horia Garbea, directorul de imagine al USR.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.