Eliminarea abonamentului la gaze si revenirea la vechiul mod de calcul genereaza o crestere a tarifului la gaze in medie cu 20%. Noua metodologie implica calcularea facturii la gaze dupa sase categorii de consum, in loc de doua, dupa cum era inainte. De asemenea, pretul pentru 1.000 mc gaze naturale nu mai este acelasi la toti operatorii. Fiecare distribuitor, din cei 25 din tara noastra, are un tarif propriu, calculat in functie de criteriile sale. Eliminarea abonamentului la gaze nu presupune revenirea la tarifele dinaintea introducerii acestui bir. Calculul facturii va fi facut dupa cat consuma fiecare, insa pretul gazului va creste cu circa 20%. "Cresterea nu e generata numai de eliminarea abonamentului, ci de faptul ca a crescut oricum pretul gazului", ne-e declarat Marcela Oltean, director general al ANRGN. Cei mai multi consumatori se incadreaza in prima categorie, adica cei care consuma intr-un an pana la 2.400 mc de gaze.

La aceasta categorie pretul fara TVA variaza intre 6.044.834 de lei si 7.716.060 de lei, pentru o mie mc de gaze, in functie de societatea care va furnizeaza combustibilul. "A fost o greseala faptul ca nu a existat o consultare ampla cu societatea civila referitoare la introducerea abonamentului. insa trebuie sa va spun ca se stia de mai mult de un an de acest fapt si ca decizia a fost luata de guvernul precedent, in 2003. E adevarat ca este nedrept ca abonamentul sa fie mai mare decat consumul, de aceea am si eliminat de urgenta abonamentul la cererea consumatorilor si a organizatiilor care au luat pozitie", ne-a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale.

Acesta a precizat ca au fost facute une-le modificari in metodologia de calcul pentru a-i avantaja pe consumatori. "Am modificat modalitatea de incadrare pe categorii a consumatorilor. in acest sens, beneficiarii al caror consum e de pana la 25% fata de limita superioara a categoriei vor fi incadrati de operatori in categoria imediat superioara, unde pretul e mai mic", a adaugat Cosmeanu. Consumatorii trebuie insa sa-si plateasca facturile pe aprilie si mai, cu abonament inclus. Conform ANRGN, anul acesta gazele naturale se vor mai scumpi o data la 1 iulie, cu maximum 7%.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.