Drama sutelor de familii lovite de inundatiile din ultima perioada a mobilizat o tara intreaga. Oameni de pretutindeni au inceput sa adune ajutoare - bani, haine sau mincare. Momentul este insa speculat de escroci, care se prezinta pe la usile bacauanilor si se dau drept reprezentanti ai Crucii Rosii locale.

Despre aparitia falsilor reprezentanti ai Crucii Rosii din Bacau s-a aflat de la persoane carora escrocii le-au batut la usa. "Ieri s-a prezentat la cortul Crucii Rosii, situat linga prefectura, o doamna care mi-a spus ca la usa ei a batut un domn prezentabil, in costum, foarte respectuos, care i-a spus ca-i de la Crucea Rosie.

Avea o hirtie cu antetul prefecturii si o legitimatie cu insemnele Crucii Rosii, dar fara poza. Mai mult, spunea doamna, numele era aproape sters. Omul i-ar fi cerut femeii bani pentru sinistrati. Femeia a spus ca i-a dat, convinsa ca e pentru o cauza nobila. Cert este ca nu avea legatura cu Crucea Rosie", a povestit Teodor Magirescu, voluntar la Crucea Rosie Bacau, istorisirea auzita de la una dintre victimele escrocilor. Furioasa ca a fost pacalita, femeia le-a cerut voluntarilor de la Crucea Rosie toate documentele, ca sa se convinga ca ei sint cei indrituiti sa adune ajutoare pentru sinistrati.

Cum recunosti un voluntar

Faptul ca escrocii au invadat orasul este demonstrat de reclamatiile primite. La putin timp dupa plecarea femeii despre care am relatat mai inainte, o tinara s-a prezentat la cortul Crucii Rosii cu aceeasi problema. "Si ea ne-a vorbit despre un domn prezentabil, la costum, care i-a batut la usa si i-a cerut bani. Si fata i-a dat, pina la urma. In plus, escrocul i-ar fi spus ca sint mai multe persoane care string bani in diferite zone ale orasului", a adaugat Teodor Magirescu. "Nu e prima oara cind anumiti impostori se dau drept voluntari de la Crucea Rosie si pacalesc oamenii pentru bani. Noi vom anunta organele competente despre cele intimplate", a declarat Dan Babliuc, director la Crucea Rosie Bacau. Pentru a-i diferentia pe adevaratii voluntari de escroci, trebuie stiut ca adevaratii reprezentanti ai Crucii Rosii sint imbracati cu bluzon si sapca rosii, cu insigna organizatiei, iar pe piept au prinsa o legitimatie stampilata, cu poza. Pina acum, in Bacau, adevaratii voluntari au strins aproape 40 de milioane de lei. In urma actiunilor stradale, au fost adunate 17 milioane de lei, in timp ce restul sumei a fost depus in contul deschis special. Banii care se vor stringe vor fi trimisi la aproximativ 1.000 de familii din Ardeal, dar si din judetul Bacau.

Insamintari dupa model chinezesc

Inundatiile care au "spalat" terenurile agricole pe suprafete insemnate din judetul Bacau i-au fortat pe oameni sa isi insaminteze din nou parcelele inecate de mil. Culturile situate in panta au fost cele mai afectate deoarece viiturile au carat semintele la vale.
In comuna Motoseni, de exemplu, circa 1.800 de proprietari de teren agricol si-au vazut munca dusa de ape.

Drumurile judetene, pagube de 70 de miliarde

Ploile torentiale cazute in ultima perioada in judetul Bacau au facut ravagii pe drumurile judetene, ca si cum nu ar fi fost suficient faptul ca acestea erau oricum la limita minima a functionalitatii.
Valentin Palea, directorul Serviciului de drumuri de pe linga Consiliul Judetean, spune ca numai pentru a remedia cit de cit problemele urgente pricinuite de ultimele caderi de apa ar fi necesare aproximativ 70 de miliarde de lei, suma uriasa pentru bugetul actual al "drumurilor". La Rachitea, de exemplu, drumul sta sa o ia la vale, iar lucrarile de consolidare ar costa 25 de miliarde de lei. Au fost impuse restrictii de circulatie pentru vehiculele grele. Lista drumurilor cu probleme este insa mult mai lunga.

Pe unele, torentii au decopertat stratul de asfalt, pe altele, milul carat de viituri atinge citiva centimetri grosime. La Balcani, albia Tazlaului s-a modificat din cauza ploilor, "mincind" din soseaua spre Roznov.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.