Procurorii militari Mircea Levanovici si Ionel Slavoiu au fost inaintati, luni, la gradul de general de brigada cu o stea si trecuti in rezerva, printr-un decret al presedintelui Traian Basescu, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, remis NewsIn.

Cei doi magistrati au fost, in trecut, tinta mai multor scandaluri.

Astfel, Ionel Slavoiu a fost adjunctul Sectiei Parchetelor Militare, in perioada in care la sefia acesteia era Samoila Joarza, cunoscut sub denumirea de “generalul NUP”, din cauza faptului ca, in timpul activitatii sale, din 109 dosare, 108 au primit neinceperea urmaririi penale (NUP). Cei doi au fost demisi din functii in anul 2005 la propunerea ministrului Monica Macovei, pentru totala ineficienta in activitate.

De asemenea, Mircea Levanovici a fost acuzat in presa ca, in calitate de membru al fostei Comisii Guvernamentale de aplicarea a Legii 42/1990, ar fi trecut cu vederea emiterea pe banda rulanta a certificatelor de revolutionar. De asemenea, el a facut obiectul unei anchete administrative pe care fostul procuror general Sorin Moisescu a dispus-o impotriva lui Levanovici, adjunct la Parchetul Curtii Militare de Apel si a procurorului Artur Dumitrescu, deoarece l-ar fi lasat sa plece pe Gheorghe Trutulescu, in 24 aprilie 1998, inainte ca acesta sa incerce sa dispara din tara. Trutulescu s-a prezentat la Parchetul General, la procurorul Levanovici, dupa ce primise invitatia de a veni la audieri in dosarul Tigareta 2. Levanovici l-ar fi dus in biroul sefului sau, Artur Dumitrescu, de unde a plecat mai apoi spre vestul tarii. A doua zi, cand ar fi trebuit sa revina la audieri, colonelul SPP Gheorghe Trutulescu disparuse.

Tot colonelul Mircea Levanovici s-a ocupat si de ancheta ratata referitoare la groapa de la Berevoiesti, unde au fost arse documente ale Directiei I a Securitatii. Printre acele dosare arse si acoperite cu steril au fost descoperite, in mai 1991, documente clasificate referitoare la urmarirea unor intelectuali precum Andrei Plesu, Mircea Dinescu sau Doina Cornea si note informative privind manifestatia din Piata Universitatii din 1990.

In acelasi decret prezidential, a mai fost ridicat la gradul de general de brigada cu o stea si trecut in rezerva si Nicolae Simion Grosu din cadrul Ministerul Internelor si Reformei Administrative.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.