Raportul Corpului de Control al Ministrului Educatiei si Cercetarii (MEC) confirma: in facultatile de medicina din Romania au fost inmatriculati ilegal studenti straini. Mai mult, in dreptul lor apar examene fara testul de limba romana ori prezenta la laboratoare, note modificate si diplome eliberate fara notele la licente.

Corpul de Control a inceput prin a cere universitatilor de medicina tabelele cu numele cetatenilor italieni care au urmat cursuri universitare de medicina sau de medicina dentara in perioada 2000- 2008, pentru a verifica intrarile si iesirile acestora din tara. “Suspiciunile noastre sunt ca acestia nu si-au indeplinit obligatiile profesionale, in complicitate cu factori de decizie din universitati”, explica Gabriel Ispas, seful Corpului de Control. Cele mai multe nereguli au fost constatate la Universitatea din Oradea, la Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti si la UMF Iasi. Sunt suspiciuni si in legatura cu exmatricularile operate de Universitatea Vasile Goldis din Arad.

Corpul de control semnaleaza ca neregulile s-au petrecut si cat timp profesorul Mircea Ifrim, fost presedinte al Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, actualul sef al Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar, a detinut si detine functii de conducere in trei dintre universitatile din tara.

El a fost decan la Universitatea din Oradea, si este in acelasi timp prodecan la Maiorescu si prorector la Universitatea „Vasile Goldis din Arad. Raportul a ridicat dubii asupra legalitatii a sute de diplome ale studentilor straini, majoritatea italieni, dar si din Arabia Saudita, Grecia, Palestina, Filipine, Siria, India.

Evaluarea MEC a scos la iveala ca strainii au facut scoala in Romania intr-un regim ilegal, creat special pentru ei si care difera de la o universitate la alta. De exemplu, raportul mentioneaza ca la Facultatea de Medicina din cadul Universitatii Maiorescu, studentii straini nu aveau permis de sedere pe teritoriul Romaniei, in conditiile in care ei faceau cursurile la zi. Mai mult, ei erau si privilegiati la examene.

“Programarea examenelor pentru studentii cetateni italieni s-a facut in afara sesiunii generale, aprobata ca structura a anului universitar. Studentii sustin examene in intervale de timp foarte scurte si chiar in aceeasi zi. In data de 05.02.2004 au sustinut examenele de Tehnologia Protezelor dentare, Materiale Dentare. precum si Chirurgie, Ortopedie si Anesteziologie Generala”, se exemplifica in raport. Mai mult, comisia isi manifesta rezervele in legatura cu posibilitatea ca un cetatean, nevorbitor nativ de limba romana, sa poata sustine in trei zile nu mai putin de sase examene. In raport de precizeaza ca pentru cetatenii italieni universitatea intocmea cataloage separate, cu toate ca ceilalti straini sunt cuprinsi in cataloagele de an.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.