Turistii romani care calatoresc pe cont propriu in afara tarii trebuie sa se inregistreze la autoritatile locale daca sederea depaseste opt zile in Italia, trei zile in Macedonia sau 24 ore in Croatia, avertizeaza MAE roman intr-un indrumar de calatorie pentru sarbatorile de iarna.

"In cazul in care calatoriti pe cont propriu, trebuie sa tineti cont ca, in anumite tari, trebuie sa va inregistrati in functie de perioada pe care o veti petrece in tara respectiva", atrage atentia Ministerul de Externe intr-un ghid de calatorie publicat pentru perioada vacantelor de iarna.

Spre exemplu, este necesara inregistrarea la autoritatile locale daca sederea depaseste opt zile in Italia, trei zile in Macedonia, 24 ore in Croatia, in timp ce in Marea Britanie sau Irlanda nu este prevazuta o astfel de obligatie sau un termen.

In plus, calatorii care se deplaseaza in Croatia sunt sfatuiti de MAE sa evite referirile la asemanarile cu limba si poporul sarb.

In privinta Bulgariei, MAE atrage atentia ca "politia locala suspenda cu mare usurinta permisele" de conducere si recomanda romanilor sa conduca prudent. "Daca sunteti opriti de politie pentru depasirea limitei de viteza, va trebui sa insotiti echipajul respectiv la sectia de politie, pentru a plati amenda care va este aplicata. Rata furturilor auto este ridicata, ca atare este necesara asigurarea automobilului", arata MAE.

Romanii care viziteaza Atena, Salonic sau alte orase din Grecia, ar trebui, potrivit MAE, sa evite zonele unde au loc manifestatii publice de protest. "In cazul in care, in zona hotelurilor unde sunteti cazati sau a obiectivelor turistice pe care le vizitati au loc manifestatii publice de protest, va recomandam sa parasiti imediat zona", subliniaza MAE.

Pentru turistii a caror destinatie este Austria, in special in landurile Tirol si Kärntner, MAE recomanda informarea din timp despre starea vremii si a drumurilor (caderile masive de zapada conduc la impunerea unor restrictii de circulatie care merg pana la inchiderea drumurilor pentru circulatia publica).

"In statiunile de schi plasate la granita (cu Elvetia, Italia) este necesar sa va informati despre reglementarile privind achizitionarea si introducerea marfurilor dintr-o tara in alta (un pret avantajos in Elvetia nu inseamna si scutirea de taxe vamale la intrarea pe teritoriul austriac)", se arata in ghidul MAE.

Ministerul atrage atentia turistilor care calatoresc in Turcia sa evite locurile aglomerate si implicarea in demonstratii. In cazul unui accident auto soldat cu un deces, toate persoanele implicate sunt arestate, pana la stabilirea vinovatiei de catre autoritatile judiciare. "Este bine ca atunci cand achizitionati un obiect de arta, sa solicitati factura si un certificat care sa ateste ca acel obiect poate fi exportat. In cazul in care comerciantul nu il poate furniza, adresati-va in acest sens celui mai apropiat muzeu", se arata in indrumarul de calatorie al MAE.

De asemenea, Ministerul de Externe readuce aminte ca in majoritatea tarilor europene este interzisa folosirea aparatelor de detectare a radarelor si a aparatelor antiradar. "Amenzile aplicabile sunt consistente si va pot afecta serios bugetul de vacanta", atentioneaza MAE. Acestea pot ajunge pana la 2.000 euro (Grecia) sau chiar 4000 euro si confiscarea aparatului (Austria).

Pentru calatoriile in tarile din Uniunea Europeana, valabilitatea pasaportului/cartii de identitate trebuie sa depaseasca cu cel putin trei luni data incheierii calatoriei, mai evidentiaza MAE.

Totodata, ministerul incurajeaza cetatenii romani care calatoresc peste hotare sa apeleze, in caz de nevoie, la ajutorul oficiilor consulare romanesti. "Luati cu dvs. contactele misiunilor diplomatice ale Romaniei din tara de destinatie, astfel incat sa puteti intra in legatura in cazul in care aveti nevoie. Acestea va pot asigura asistenta si protectie consulara, in functie de situatia concreta in care va gasiti", spune MAE.

Oficiile consulare pot elibera un titlu de calatorie in cazul pierderii, furtului ori deteriorarii actelor de identitate, pentru intoarcerea in tara, pot recomanda diferiti prestatori de servicii pentru depasirea unor situatii dificile in care un cetatean roman s-ar putea afla la un moment dat (avocati, translatori, unitati medicale, firme de pompe funebre), pot lua legatura cu familia cetateanului, la cererea acestuia, si pot asista cetateanul roman in relatia cu autoritatile locale, in cazul in care acest lucru este necesar si pot interveni pentru acordarea ajutorului necesar (in caz de accident, deces, arest etc.).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.