Daca in Occident fetele cu rotunjimi prefera sa faca sport, la noi tinerele isi inchipuie ca pot slabi miraculos cu diete disociate sau reducand numarul meselor, arata un studiu realizat recent la UMF Bucuresti.
Tinerele romance supraponderale recurg la diete draconice care se intorc impotriva lor, in vreme ce acelea cu greutati normale din punct de vedere medical se incapataneaza sa reduca din calorii pentru ca se considera in mod eronat mai „plinute”, arata o cercetare realizata la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Bucuresti. In urma anchetei, care a inclus 74 de tinere cu varste intre 18 si 26 de ani, impartite in doua categorii (normoponderale si supraponderale), s-a observat ca majoritatea covarsitoare a participantelor la studiu sunt nemultumite de greutatea lor si apeleaza la diete. Surpriza a venit in momentul in care acestea si-au descris strategiile pentru slabit.

„Tinerele supraponderale dau dovada de ceea ce in psihologie este descris drept comportament alimentar restrictiv de tip cantitativ. Asta inseamna ca isi limiteaza numarul de mese, dar nu si numarul de calorii. Spre exemplu, la pranz prefera sa manance chipsuri, iar seara, o ciocolata sau un sandvis, considerand ca au mancat putin - doar doua mese in ziua respectiva”, explica Dana Pamfile, studenta in al saselea an la UMF Bucuresti. Ea este coautoarea studiului prezentat impreuna cu lectorul universitar dr. Ovidiu Popa-Velea (UMF Bucuresti) in cadrul simpozionului anual al Asociatiei Europene de Psihiatrie, desfasurat in iunie la Dubrovnik. Potrivit cercetarii, chiar si tinerele cu greutate normala resimt presiunea exercitata de modelele tot mai subtiri impuse de media. Mecanismul este acelasi: constrangerea cognitiva, de tip calitativ de aceasta data, adica reducerea numarului de calorii. „Ele mananca de mai multe ori pe zi, dar renunta la paine sau la dulciurile consumate seara”, exemplifica Dana Pamfile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.