Insa, desi sunt obligati sa respecte normele Uniunii Europene, romanii prefera sa isi sacrifice porcii asa cum i-au invatat parintii si bunicii, nu folosind metodele impuse de lege.

Comisia Europeana a anuntat ca nu va mai acorda fonduri pentru agricultura si pentru fermieri, daca autoritatile romane nu vor reusi sa implementeze corect sistemele europene cu privire la bunul tratament al animalelor.

Pe langa aceasta, cei care se incapataneaza sa nu respecte normele europene privind taierea porcului risca amenzi usturatoare.

Asomator cu glont sau electric

Citeste si:

Desi legea ii obliga pe romani sa foloseasca asomatoare pentru taierea porcilor, cei mai multi inca folosesc metoda traditionala - cutitul. De regula, animalul este sacrificat inainte de Ignat, perioada taierii porcilor incepand cel mai devreme de Sfantul Nicolae, in functie de vreme.

Potrivit directorului Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, Dr. Vladimir Rizac, in Romania este permisa sacrificarea porcilor numai cu ajutorul aparatelor de asomare, conform prevederilor art.9 al Directivei 119/1993/CE, transpusa in legislatia nationala prin Ordonanta A.N.S.V.S.A. nr. 180/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protectia animalelor in timpul sacrificarii si uciderii.

Un asemenea aparat costa intre 100 si 900 de euro: „Asomarea poate fi facuta cu pistolul cu glont captiv sau prin electrocutare.

Nu este obligatoriu ca persoana care realizeaza asomarea sa fie medic veterinar; aceasta trebuie doar sa aiba avizul aferent eliberat de organele competente din cadrul Ministerul Internelor si Reformei Administrative, avand in vedere ca pistolul cu glont captiv este catalogat drept arma neletala, si sa fie instruit in acest sens”, a spus Dr. Rizac.